Categories: KözéletKultúra

SZÉKI PATKA-DÍJ – Fiatal publicisták gondolatai képzőművészeti alkotásokról

A kitartás és áldozatosság, ami ezt az egészet körüllengi, szép és megható – mondta Péntek Imre József Attila-díjas költő annak kapcsán, hogy a tíz éve elhunyt veszprémi költőtárs, Széki Patka László munkásságának továbbéltetőjeként özvegye, Fábián Judit és a Művészetek Háza Veszprém immár harmadik alkalommal hirdetett pályázatot az általuk alapított Széki Patka-díj elnyerésére. A kiírás fiatal, pályakezdő publicisták számára szólt.

A díjakat a Művészetek Házában, emlékidéző találkozó keretében adták át, amelyen Széki Patka László lánya, Patka Heléna és első felesége, Nagy Lizetta mellett sok régi barát, munkatárs is megjelent. Laci, pipáját tömködve, jellegzetes székipatkás mosolyával, mintha maga is ott lett volna közöttünk, gondolatai, versei és a kivetítőn sorjázó családi fotók hűen megidézték az alakját. A verseket Rábai Zsanett és Keresztes János tolmácsolásában hallhattuk, a hangulatot Nagy Csaba lantjátéka varázsolta még meghittebbé.

A pályázati kiírást Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese ismertette, rámutatva, hogy idén képzőművészeti alkotások által ihletett pályaműveket vártak, ezzel is tudatosítva, hogy Széki Patka László művészettel kapcsolatos tevékenységének szerves része a vizuális művek befogadását segítő, értelmező írásainak szép számú sorozata is. Eddigi publikációik alapján tizenkét fiatal kapott meghívást a pályázatra, közülük hatan adtak be pályamunkát. Cserhalmi Luca, Éltető Erzsébet, Oláh-Bebesi Bori, Simonyi-Lengyel Mira, Sós Gergő és Zimonyi Máté írásairól Fenyvesi Ottó, József Attila-díjas költő mondott rövid értékelést.

Az első sorban a hat pályázó
A bírálóbizottság tagjai

A Péntek Imre, Fenyvesi Ottó, Dohnál Szonja művészettörténész és a Művészetek Házának igazgatója, Hegyeshalmi László alkotta zsűri ezúttal is nehéz helyzetben volt, hiszen gondolatgazdag, egyéni látásmódú, értékes munkákat kellett elbírálniuk. A Széki Patka-díjat idén Cserhalmi Lucának ítélték, a második helyet Zimonyi Máté, a harmadikat Sós Gergő nyerte el.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago