Közélet

SZANKCIÓS – Az ember egy kis melegségre vágyik

Elkezdtük a házunk teljes elsötétítését. Szépítés nélkül elmondok mindent, hátha útbaigazítást adok vele másoknak is, hiszen mindenki egy kis melegségre vágyik.

A plafont üveggyapotba csomagoltuk, becsuktuk a spalettákat, visszatettük a hidegfogó kígyókat, behúztuk a sötétítőfüggönyöket. Az energetikus tanácsára most párnákat varrok az ablakszárnyak közé. Ha nincs pénzünk nyílászárócserére, a párna is megteszi – magyarázta a szakember. Hogyne, hiszen az ember egy kis melegségre vágyik ebben az őszi hidegben.

Remélem, elkészülök a párnákkal az első fagyig. Kicsit furcsa lesz nyilván. A nagymamám sokszor elmesélte, hogy a második világháború idején dunyhát tettek az ablakba, elé pedig a konyhaasztal vastag lapját. Igaz, ők nem a hidegtől, hanem az eltévedt golyóktól védekeztek így. Csoda-e, hogy kezdem katasztrófahelyzetben érezni magam?  Ja, hogy az van? Energiaválság.

„Szankciós” energiaválság, mondaná kormányunk a „szankciós” infláció mintájára. Ami erősen vitatható szóösszetétel, hiszen a kiugróan magas magyarországi inflációt sem csak a szankciók okozzák, benne van ebben az MNB elhibázott kamatstratégiájától a kormány politikájáig sok minden. Az energiaválság sem lenne ilyen vészes, ha időben áttért volna az ország az alternatív energiaforrásokra és nem forszírozták volna ennyire az orosz gázt. Már a rendszerváltás idején lehetett volna szélturbinákat építeni például, de inkább betiltották. Annyi szélturbina dolgozhatna már, hogy a teljes magyar villamosenergia-igényt fedezné. A napenergia hasznosítása beindult ugyan, de különféle zökkenőkkel. Legutóbb bejelentették, hogy az MVM nem tud több alternatív áramot befogadni. Enélkül pedig nagyon drága lenne a tárolás.

Így aztán jobb híján marad az elsötétítés, a hidegfogó kígyó és a rőzsegyűjtés. Mert az ember egy kis melegségre vágyik.

Fotó: Pixabay

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago