Életmód · 2021.03.02.

STRATÉGIÁK – Feledékenység vagy figyelmetlenség?

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor belépünk egy szobába és hirtelen nem tudjuk, mit is akartunk ott csinálni. Sokan egy ilyen helyzetben megijednek, hogy ez az Alzheimer-kór vagy más demencia első jele. Holott egy-egy ilyen eset mögött sokféle ok rejtőzhet. Az egyik ilyen a figyelmetlenség.

A mindennapi figyelem kulcsa a jelenben való lét: azaz, hogy arra figyelünk, amit éppen csinálunk. Sajnos azonban ezt nem midig olyan könnyű megvalósítani. A szórakozottság és figyelmetlenség sok tényezőn múlhat – gyakran stressz, bizonyos gyógyszerek vagy épp alkohol hatására kóborol el a figyelmünk a jelen pillanatról és az elvégzendő feladatról. Sajnos az idős kor is befolyásolja a fókuszálás képességét.


Hogyan is tudunk javítani mindezen? Példát vehetünk a pilótákról, akik önmagukhoz beszélnek és folyamatosan ellenőrző listákon mennek végig, hogy a feladatukra koncentráljanak. Mindent megbeszélnek a pilótatársukkal, hogy ezáltal is a jelen pillanatban legyenek. Mások olyan stratégiával élnek, hogy új szokásokat alakítanak ki, például mindig ugyanoda teszik a kulcsot, azaz nem kell emlékezniük arra, hogy hol hagyták legutóbb. Vannak, akiknek egy feladat elvégzése során sokat segít, ha kisebb alegységekre bontják azt. Ne állítsunk azonban elérhetetlen célokat, és jutalmazzuk meg magunkat, ha végeztünk a feladattal!

Nem csak a figyelmünket javíthatjuk ugyanakkor azzal, ha a jelenben maradunk: egy másik fontos hatás, hogy ezáltal könnyebben távol tudjuk tartani magunktól a stresszt és a szorongást okozó negatív gondolatokat, emlékeket, így sokkal több lehetőségünk marad az önmagunkkal kapcsolatos pozitív gondolatokra. Mindez pedig segít az agyunk egészségének fenntartásában.

Legközelebb, ha bemutatnak valakinek bennünket, akkor ahelyett, hogy attól rettegnénk, el fogjuk felejteni a nevét, próbáljunk meg a jelenben marad, koncentrálni új ismerősünk nevére és esetleg el is ismételni azt. Ha robotpilóta üzemmód helyett aktívan az adott pillanatra fókuszálunk, rengeteget tehetünk szellemi frissességünk megőrzéséért!

Forrás: felejtek.hu


[fbcomments]