Categories: Sport

SPARTAN – Csapatás a Veszprémvölgyben

Szikrázó napsütés, elszánt, küzdelemre éhes spártai „harcosok”. Anyukák és nagymamák, kigyúrt, szálkás idomok és domborodó pocakok, ovisok és iskolások, mindenki kipróbálhatta magát. Igazi örömünnep volt a festői szépségű Séd-völgyben minden eddiginél több résztvevővel.

Nagyon boldogok vagyunk, és óriási megtiszteltetés számunkra, hogy ekkora érdeklődés övezi ezt a rendezvényt – mondja Sisak Zsófia, a Spartan Race Hungary versenyigazgatója. – Soha nem volt még ennyi résztvevőnk, ezért itt, Veszprémben már létszámlimitet kellett meghatároznunk. A sprintversenyen 7000 főben maximalizáltuk a létszámot. Büszkén mondom, hogy ez a résztvevői létszám három hónapja gyakorlatilag betelt, egyedül az elit női futamban maradtak még helyek.

Merthogy a Spartan Race versenyeket többféle kategóriában hirdetik meg. Az úgynevezett elit futamban indulók komolyan készülnek a versenyre, számukra fontos tényező a minél jobb idő alatt történő teljesítés, esetleg a kvalifikáció megszerzése nemzetközi megmérettetésekhez. A veszprémi kihívásra jelentkezők többsége inkább a sprintfutamot részesítette előnyben, ahol van lehetőség egymásnak segíteni az akadályok leküzdésében, és nem az időre való rágörcsölés a meghatározó, hanem a buli.

Itt megjelenik a bajtársiasság. Ez a mentalitás a megszokott, és szeretnénk is, ha ez így maradna! Kiveszőben van ez a hozzáállás, de mi lehetőséget teremtünk arra, hogy megtanulhassák az emberek. Szeretnénk, ha olyanok választanák a Spartan Race-t, akik tudnak ezzel a filozófiával azonosulni – avat be a sprintfutamok részleteibe Zsófia. – Az elit vagy kompetitív futamokon nem lehet egymásnak segíteni, az akadályokkal önállóan kell megküzdeni. Az viszont általános szabály, hogy ha valaki nem tud teljesíteni egy akadályt, le kell nyomnia 30 burpee-t (ötütemű fekvőtámasz – a szerk. megj.). Ez korrekt ellensúlyozás, mert elég fárasztó tud lenni az a 30 burpee, és időben is jóval tovább tart, mint egy akadályt teljesíteni. Nem beszélve arról, hogy egy plusz lehetőséget ad a folytatásra azoknak is, akik nem feltétlenül rendelkeznek sportolói fizikummal, de mégis teljesítenék ezt a kihívást.

A Spartan Race versenyeken mindig hirdetnek gyerekfutamokat is. Veszprémben négy korcsoportban indítottak versenyeket. Közel ezer gyerek érkezett szombaton a völgybe. Ők százasával rajtoltak el, negyed órás csúsztatással. Helyet kapott egy Special Kids futam is, amelyen mozgássérült és szellemi fogyatékkal élő gyerekek indultak. Ez egy meghívásos verseny volt, azzal a céllal, hogy olyan élményekhez juttassák ezeket a gyerekeket, ami számukra is önbizalmat ad és a jövőben is meghatározó, pozitív élmények maradnak az itt elért sikerek.

A Spartan Race rendezvények különlegessége a jótékonysági futam is, melyen Veszprémben ezren indultak. A jótékonysági futam bevételével a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskola működését támogatják a szervezők.

Feltűnően nagy volt az érdeklődés, ezért felmerül bennünk: vajon a városunk ennyire vonzó, vagy a kihívásokat jelentő sportrendezvények népszerűsége ilyen óriási?

Sisak Zsófia szerint mindkét dolog szerepet játszik a veszprémi rendezvény sikerében. Maga a Spartan Race egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ugyanakkor nagyon fontos az is, hogy milyen helyszínt választanak a versenynek. Veszprém egy csodálatos város, csodálatos a környezet is, és számos programot is ajánlottak az ide érkezőknek.

Nekünk küldetésünk az, hogy ne csak a mi versenyünkre jöjjenek el, hanem töltsék itt az egész hétvégét, kiránduljanak, érezzék jól magukat – hangsúlyozza a versenyigazgató. – Ez egyébként látszott a szállásfoglalásokon is. Hónapok óta nem lehetett Veszprémben szállást találni erre a hétvégére. Sokan érkeztek családostól, és töltötték itt a teljes hétvégét.

A veszprémiek egy másik része viszont borúlátó. Aggódtak, amikor a völgy hirtelen megtelt élettel és ezrek lepték el a gyönyörűen gondozott gyepet, kitaposva a pazar növényzetet.

Már többször és több fórumon is elmondtam: kezdetektől fogva tisztában voltunk azzal, hogy a zöldfelületekben kár keletkezik – mondja Zsófia. – Szervezőként is tudtuk, és a település önkormányzata, valamint a völgyet üzemeltető Kolostorok és Kertek Kft. is látta ezt előre. Ugyanakkor ahányszor csak tehetem, mindig elmondom, hogy nemcsak szerződés kötelez minket arra, hogy kártalanítsunk, de egyébként sem engednénk meg magunknak, hogy ilyen állapotban hagyjunk itt egy parkot, ahogy a rendezvény végére kinézett. Tudjuk, hogy a helyreállításnak költségei vannak, tisztában vagyunk azzal, hogy ennek a terhét mi viseljük. Nyilván sok ilyen helyreállító munkára lesz szükség, de nézzük meg azt is, mennyi hozadéka és pozitívuma van egy ilyen rendezvénynek, pláne ha hosszú távon gondolkodunk! Én azt gondolom, hogy mindennek ára van. Ez a rendezvény nagyon jelentős, turisztikailag is, hisz több százmilliós hasznot hoz. Emellett több millió forinttal támogatunk egy helyi intézményt. Tehát vegyük figyelembe azt is, hogy milyen pozitív hozadékai vannak. Bízom benne, hogy sokan vannak, akik ezt megértik és hasonlóan gondolkodnak!

Bonyhádi Szilvia

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago