Categories: Közélet

HÜTYÜKÉM – Hej, világ, világ!

Az a baja a magyarnak, hogy ahány, annyifelé húz – mondta Macskási úr a Kehes fatehénhez címzett kocsma piros kockás abrosszal leterített asztalára könyökölve. – A többpártrendszer is csak arra jó, hogy az egyik jobbra, a másik balra menjen. Miféle világ ez, kérdem én?

Ha csak jobbra, meg balra mennének – folytatta Kutyási úr, gyöngyöző kisfröccsébe bámulva –, de az a baj, hogy van, aki fölfelé megyen, a másik meg lefelé.

És van, aki srégen megyen – vetette közbe Rókási úr. – Meg van, aki cikkcakkban megyen.

Az igazság az, hogy mióta magyar a magyar, azóta csak mind azt nézte, hogy neki jó legyen, de a szomszédjával nem törődött. Az én anyai nagyapám, az öreg Wagner is mindig mondta: sej, nem van jól így, nem van jól így. Mindenki csak a maga dolgával törődik.

Bizony – vetette közbe Kutyási úr –, ilyen a magyar, meg olyan, mindig csak az érdekli, hogy mit csinál és miből a szomszédja. Klasszikus a példabeszéd, hogy a szomszéd tehenének egészségi állapota jobban érdekli a magyart, mint a saját barma. Hát lehet így?

Bezzeg a svédek! – toldotta meg Rókási –, azoknak még szomszédjuk sincs, nem törődik ott senki, csak a maga dolgával.

Meg a finnek, azoknál még kerítés sincs – hangsúlyozta Macskási úr.

Meg az amerikaiak, azokban a felhőkarcolókban. Mindenkinek legalább száz szomszédja van. Fölötte is szomszéd, alatta is szomszéd, jobbra tőle meg balra tőle mind mind szomszéd, de ott még akkor sem csengetnek be egymáshoz, ha halálüvöltést hallanak a falon át. Törődjön mindenki a maga dolgával!

Megromlottak az erkölcsök, uraim – fejtegette Rókási úr. – Olvastam egy statisztikát, hogy minden öt állampolgárra jut egy zsebmetsző és két betörő. Namármost, ha azt vesszük, hogy a legtöbb zsebmetsző és betörő magyar állampolgár és rájuk is éppen úgy jut egy-egy bűnöző, akkor látjuk, hogy hová jutottunk.

Az ám, ebben lehet valami, mert a múltkor is kiraboltak egy zsebmetszőt. Hová jutunk, ha már a tolvajtól is lopnak? – mondta Kutyási úr.

Az erkölcsök uraim – mondta Macskási úr – jobbak voltak még a második világháború alatt is, mint most. Kérem, akkor nem gyilkoltak meg annyi embert, mint napjainkban.

Hej, régen sok minden másként volt – emlékezett Kutyási úr –, hogy mást ne mondjak, például a magyar futball milyen más volt. Puskás, Cibor, Kocsis… Mit mondjak?

Még az irodalom is más volt, kérem, Mikszáth, Móricz, Krúdy, micsoda remek elbeszéléseket tudtak azok írni, kérem – lelkendezett Rókási úr.

Meg az újságok milyen érdekesek voltak. Voltak, kérem, kormánypárti lapok meg ellenzéki lapok, és aztán voltak a független lapok. Mindenki másként írt.

Nem úgy, mint ma. Ma csak veszekednek, meg szitkozódnak.

Ez a magyar betegség. Ez a széthúzás, ahol két magyar összejön, háromfelé húznak. Ahol három magyar van, ott hétfelé beszélnek meg gondolkodnak.

Így van.

Úgy van.

Hallgattak, kortyolgattak italaikból. A cigarettafüst kék felhőként gomolygott a fejük fölött. Békés csönd ülte meg a Kehes fatehénhez címzett kocsmát, csak néha hallatszott be egy szomszédos birodalom recsegése és távoli tompa ágyúdörej a másik szomszédos országból.

(Kvári Sinkó Zoltán posztumusz rovata 1998 előtt megjelent írásaiból.)

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago