Sport · 2018.07.22.

REMEK ÖTLET – Összefognak a kézilabdáért?

Öt évvel ezelőtt volt Veszprémben egy junior férfi kézilabda csapat, amely Csoknyai István edző rendkívül hatékony szakmai munkásságának köszönhetően letarolta az NB I/B-ben az ellenfeleit. A fiatalok bajnoki címet nyertek a felnőtt, ha úgy tetszik, a profi mezőnyben. és ezzel élvonalbeli jogot is szereztek a megyeszékhelynek. Ám akkor senki nem gondolta komolyan, hogy a NAGY CSAPAT mellé kellhet egy „kicsi” is a felső házba, a királynék városában.

Abból a bajnokcsapatból a kezdő hetesből mindenki élvonalbeli játékossá érett. Közülük Borbély Ádám kapus jutott a legmagasabbra, hiszen a válogatott hálóőrt, aki időnként a nagy Veszprémben is helyet kapott, jelenleg a Bajnokok Ligája részvevő, lengyel Plockban játszó kézilabdázóként ismeri a sportág elitje.
Az a remek közösség nem csak a másodvonalban állta meg a helyét. Saját junior bajnokságukban is eredményesen kézilabdáztak. Ráadásul rájuk épült a korosztályos válogatott is, amely versenyen kívül helyet kapott az NB I-ben is. És nem estek volna ki onnan az elért eredményeik alapján. Folyamatosan meccsben voltak, állándóan játszottak, fejlődtek. Mégis hagyták őket szétszéledni.
Ezek az emlékek akkor jutottak eszembe, amikor meghallottam, hogy a Telekom Veszprém és az Éles József által hosszú évek alatt felépített kézilabda brand együttműködésre készül. Egyáltalán nem új ez a gondolat, mert amikor az egyesület egyik ikonjának nevével fémjelzett klub feljutott a másodosztályba, már elviekben megfogalmazódtak azok a célok, hogy az Éles Kézi Suliban (ÉKI) gyerekként felnövekvő generációk akár az egyetemi éveik befejezéséig is a királynék városában kézilabdázhatnak. Sőt, még azon is túl. Akár az NB I-ben is. Ez az ötlet azonban akkoriban sokaknak nem tetszett a nagy csapatnál.
Viszont Éles József sportágról vallott és alkotott filozófiája azóta sem sokat változott. A „legnagyobb király” – ahogy a szurkolók éltetik a mai napig – élharcosa annak, hogy minél több magyar fiatal játsszon az élvonalban, mert akkor van esély arra, hogy sikeres legyen a magyar válogatott is. Ennek a véleményének többször is hangot adott a médiumokban.
Nos, úgy tűnik, hogy a Telekom Veszprém új összetételű vezérkara meghallotta az idők szavát, és talán megvalósítja azt a projektet, amit az elődök öt évvel ezelőtt elrontottak. Az ezzel kapcsolatos hivatalos információkat azonban egyelőre szigorúan őrzik a felek. A kiszivárgott hírek szerint hamarosan lesz kétoldalú együttműködés a klubok között. A „nagy testvér” esetleg játékosok kölcsönadásával segíti majd a másodosztályú klubot a még jobb eredmények reményében. Ezt a csapatot továbbra is Vágó Attila edző gardírozza. Az első évben még nem cél az NB I, de később akár még igény is lehetne erre. Ha már egyszer pénzt és munkát tesznek bele az együttműködő klubok.
Végre egy remek ötlet! Ha megvalósul, lesz hol tovább pallérozódjanak azok a fiatalok, akik a rossz versenyrendszer miatt elvesznek, eltűnnek a magyar kézilabdázásból. Szenved ezzel a helyzettel a Szeged, a Csurgó és a Tatabánya is. Szerencsére Veszprémben áthidalható lehet ez a probléma annak érdekében, hogy a legtehetségesebbek továbbra is játékban maradhassanak, amikor véget ér számukra az utánpótlás korszak. Ez lehet az egyik alppillére a tervezett összefogásnak, amelynek részletei kidolgozásra várnak.[fbcomments]