Categories: Vallás

REFORMÁCIÓ 500 – Luther, aki megváltoztatta a világot

A reformáció 500 éves jubileuma alkalmából előadássorozatra hívja az érdeklődőket az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, amelynek előadója Soós Attila teológus, a Nyitott Szemmel magazin főszerkesztője.

Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes 1517. október 31-én Wittenbergben kiszögezte a vártemplom kapujára 95 pontból álló vitairatát, amelyben közhírré tette saját álláspontját, hitet téve az egyedül hit általi üdvözülés tana mellett, elítélve a búcsúcédulák (feloldozó levelek) árusítását. A kitűzés időpontján és tényén tudósok évszázadok óta vitatkoznak. A tételeknek rendkívüli hatásuk volt: futótűzként terjedtek a Német-római Birodalomban, és számtalan hívet szereztek maguknak. Ettől a vélt vagy valós eseménytől számítják a reformáció kezdetét, így idén ünnepeljük a reformáció 500. évfordulóját.

A Luther Mártonra és a reformációra emlékező, filmvetítéssel egybekötött előadássorozat első része február 8-án, szerdán lesz, a témája: Hogyan ismerte meg Luther a Szentírást? – Mi vezette őt a 95 tétel kifüggesztéséig? (Wittenberg, 1517. okt. 31.). A február 15-ei előadás címe: Luther kiátkozása az egyházból – védekezése Augsburgban (1518), majd Wormsban(1521) a birodalmi gyűlésen. A március 1-jei találkozó témája pedig a következő: Milyen hatása volt a reformációnak Németországban és Európában? A Speier-i (1529), majd az Augsburg-i (1555) „vallásbéke” máig ható jelentősége. Az előadások minden alkalommal délután öt órakor kezdődnek.

Akit bővebben érdekel a jubileum, itt olvashat róla.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago