Vallás · 2017.02.06.

REFORMÁCIÓ 500 – Luther, aki megváltoztatta a világot

A reformáció 500 éves jubileuma alkalmából előadássorozatra hívja az érdeklődőket az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, amelynek előadója Soós Attila teológus, a Nyitott Szemmel magazin főszerkesztője.

Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes 1517. október 31-én Wittenbergben kiszögezte a vártemplom kapujára 95 pontból álló vitairatát, amelyben közhírré tette saját álláspontját, hitet téve az egyedül hit általi üdvözülés tana mellett, elítélve a búcsúcédulák (feloldozó levelek) árusítását. A kitűzés időpontján és tényén tudósok évszázadok óta vitatkoznak. A tételeknek rendkívüli hatásuk volt: futótűzként terjedtek a Német-római Birodalomban, és számtalan hívet szereztek maguknak. Ettől a vélt vagy valós eseménytől számítják a reformáció kezdetét, így idén ünnepeljük a reformáció 500. évfordulóját.


A Luther Mártonra és a reformációra emlékező, filmvetítéssel egybekötött előadássorozat első része február 8-án, szerdán lesz, a témája: Hogyan ismerte meg Luther a Szentírást? – Mi vezette őt a 95 tétel kifüggesztéséig? (Wittenberg, 1517. okt. 31.). A február 15-ei előadás címe: Luther kiátkozása az egyházból – védekezése Augsburgban (1518), majd Wormsban(1521) a birodalmi gyűlésen. A március 1-jei találkozó témája pedig a következő: Milyen hatása volt a reformációnak Németországban és Európában? A Speier-i (1529), majd az Augsburg-i (1555) „vallásbéke” máig ható jelentősége. Az előadások minden alkalommal délután öt órakor kezdődnek.

Akit bővebben érdekel a jubileum, itt olvashat róla.


[fbcomments]