Közélet

PUSZTÍTÁS – Kivágták a virágzó mandulafákat

Kivágták a virágzó, idős mandulafasort Paloznakon, a Kishegyi utcából felfelé kapaszkodó úton. Az önkormányzat rendőrségi feljelentést tett. Ahol máskor szívesen sétált az ember ilyenkor tél végén, a virágzó mandulafákban gyönyörködve, ott most sírni lenne kedve.

Már virágzásnak indultak, amikor jöttek a fűrésszel. A levágott, földre dobott lombkoronán látszik

Barbár módon kivágták a már virágzásnak indult öreg mandulafákat. A Paloznak Faluház Facebook-csoport bejegyzéséből tudni, hogy 40-50 éves fák lehettek. De kisebb, fiatalabb fatörzs csonkokat is látni. „Mivel a mandulafasor közterületen volt, az önkormányzat rendőrségi feljelentést tett természetkárosítás és illegális fakivágás miatt” – adja hírül a bejegyzés.

Az évgyűrűkből is látszik, hogy zömmel öreg fák voltak. Összenőttek a tájjal
Kis fák is voltak köztük a sor elején

Paloznakon és a környékén nagy felháborodást váltott ki az ügy. Sokan bejelentést tettek a barbár pusztítás miatt. A Facebook-bejegyzés annak a reménynek ad hangot, hogy „a kivágott fák helyére, az eljárás lefolytatása után új, többször iskolázott facsemeték kerülnek, bár ez soká fogja pótolni a mandulafasor tájképi értékét.” A Facebook-bejegyzés felhívja a figyelmet, hogy „a közterületen álló fákat csak engedéllyel vagy azonnali életveszély esetén (közüzemi vezetékek veszélyeztetése) lehet kivágni, megmetszeni bármi módon alakítani”. Fotót is közölnek: Kivágták, ilyen volt, ilyen lett képaláírással.

A hozzászólások nem kímélik a favágás elrendelőjét. Ilyen barbárral nem találkoztak még a hegyen. „Többször iskolázott, ötszörös mennyiségű csemete ültetésére kötelezném, ezen felül kötelezném az új csemeték gondozási költségének megfizetésére mindaddig, amíg elérik a kivágott fák életkorát és méretét. Ez lenne a minimum” – fogalmaz az egyik komment. „Köztudott, hogy a mandula a Balaton-felvidék őshonos lassan növő fafajtája. Védetté kellene nyilvánítani!” „A tájképi értéken, s a (létező, vagy nem létező) védettségen túl az árnyékot sem pótolja semmi majd a forró nyári napokon” – mondják mások.

Elmentem a pusztítás helyszínére. Láttam, azóta már erős akácfa karókat raktak le a kivágott mandulasor vonalában, ahogy a fotókon is látszik. A törzseket elvitték, de a virágzásnak indult lombkoronákat otthagyták a szőlőskert kerítésénél sorban összerakva.

Vezető képünkön: Szomorú látvány, kivágtak egy egész mandulafasort Paloznakon a Kishegyi utcánál. Fotók: a szerző

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago