Közérzet · 2023.03.03.

PUSZTÍTÁS – Kivágták a virágzó mandulafákat

Kivágták a virágzó, idős mandulafasort Paloznakon, a Kishegyi utcából felfelé kapaszkodó úton. Az önkormányzat rendőrségi feljelentést tett. Ahol máskor szívesen sétált az ember ilyenkor tél végén, a virágzó mandulafákban gyönyörködve, ott most sírni lenne kedve.

kivágták, PUSZTÍTÁS – Kivágták a virágzó mandulafákat
Már virágzásnak indultak, amikor jöttek a fűrésszel. A levágott, földre dobott lombkoronán látszik

Barbár módon kivágták a már virágzásnak indult öreg mandulafákat. A Paloznak Faluház Facebook-csoport bejegyzéséből tudni, hogy 40-50 éves fák lehettek. De kisebb, fiatalabb fatörzs csonkokat is látni. „Mivel a mandulafasor közterületen volt, az önkormányzat rendőrségi feljelentést tett természetkárosítás és illegális fakivágás miatt” – adja hírül a bejegyzés.

Paloznakon és a környékén nagy felháborodást váltott ki az ügy. Sokan bejelentést tettek a barbár pusztítás miatt. A Facebook-bejegyzés annak a reménynek ad hangot, hogy „a kivágott fák helyére, az eljárás lefolytatása után új, többször iskolázott facsemeték kerülnek, bár ez soká fogja pótolni a mandulafasor tájképi értékét.” A Facebook-bejegyzés felhívja a figyelmet, hogy „a közterületen álló fákat csak engedéllyel vagy azonnali életveszély esetén (közüzemi vezetékek veszélyeztetése) lehet kivágni, megmetszeni bármi módon alakítani”. Fotót is közölnek: Kivágták, ilyen volt, ilyen lett képaláírással.


kivágták, PUSZTÍTÁS – Kivágták a virágzó mandulafákat

A hozzászólások nem kímélik a favágás elrendelőjét. Ilyen barbárral nem találkoztak még a hegyen. „Többször iskolázott, ötszörös mennyiségű csemete ültetésére kötelezném, ezen felül kötelezném az új csemeték gondozási költségének megfizetésére mindaddig, amíg elérik a kivágott fák életkorát és méretét. Ez lenne a minimum” – fogalmaz az egyik komment. „Köztudott, hogy a mandula a Balaton-felvidék őshonos lassan növő fafajtája. Védetté kellene nyilvánítani!” „A tájképi értéken, s a (létező, vagy nem létező) védettségen túl az árnyékot sem pótolja semmi majd a forró nyári napokon” – mondják mások.

Elmentem a pusztítás helyszínére. Láttam, azóta már erős akácfa karókat raktak le a kivágott mandulasor vonalában, ahogy a fotókon is látszik. A törzseket elvitték, de a virágzásnak indult lombkoronákat otthagyták a szőlőskert kerítésénél sorban összerakva.

Vezető képünkön: Szomorú látvány, kivágtak egy egész mandulafasort Paloznakon a Kishegyi utcánál. Fotók: a szerző


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]