Életmód · 2021.03.22.

Mandulavirágzás a Balatonnál

Virágba borultak a kiskertek a Balatonnál. Mandulavirágzás idején legszebb ez a táj. Egyre többen sétálgatnak ilyenkor a riviérán mandulafától mandulafáig. Lassan olyasféle kultusz alakul ki, mint a japánoknál cseresznyevirágzás idején.

A járvány miatt a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület idén csoportos helyett egyéni, családos mandulavirágzás teljesítménytúrát javasol, ami bármikor teljesíthető egész márciusban. A túrázók hagyományosan bejárják a színpompás apró településeket: Alsóörs, Lovas, Paloznak, Csopak völgyeit, domboldalait a halvány rózsaszínbe és fehérbe öltözött fákban gyönyörködve. A napsütéses részeken a mandulán kívül már a cseresznye is virágzik.


mandulavirágzás, Mandulavirágzás a Balatonnál

Alsóörsről indulva a Somlyó-hegy lábánál, aztán Lovason az Öreg-hegyen, Kis-hegyen, Cziff-hegyen nagyon sok szép példányt látni végig a Mandula úton egészen Paloznakig. Felettünk, alattunk szőlőskertek, gyümölcsösök. A mandulavirágzás látványa mellett innen élvezhetjük a legjobban a Balatoni Riviérának nevezett lejtők szépségét. Lovastól a paloznaki kálváriáig ez körülbelül öt kilométeres, kényelmes séta egy irányban, plusz Alsóörstől Lovasig hozzávetőleg kettő, és Paloznaktól Csopakig még három kilométer.

Fönt az Öreg-hegyen már közel vannak a felhők, árnyékot borítanak a földre. A kabátunkat hűvös, friss szél cibálja. A tavaszi nedves föld illatát érezni. Meg a csendet és a végtelenséget. Mintha megállna az idő, és mintha az ilyen percek jelentenék az élet értelmét. A karanténba zárt városi élet nyilván még jobban felerősíti ezt a természetélményt. Nyugodtan, vidáman lépkedünk a mandulavirágzásban. Könnyedén lélegzünk. Az időnként előbújó nap sugaraiban tükörfényesen ragyog a Balaton. Csillapítva a fény utáni vágyat.

Ami aggasztó, hogy a káprázatos mandulavirágzásban madárszót is alig hallani. Méhek sincsenek. Remélem ennek csak az az oka, hogy még hideg van és nem az, hogy kivesztek a méhek, mert akkor hogy lesz beporzás?

A kiskertekben metszik a szőlőt, és több helyen is építkeznek. Időnként az ácsmesterek rikkantása és az autók zúgása töri meg a csendet. Úgy látom, a járvány miatt mindenki behajt a nyaralója kapujáig és inkább kerten belül érzi magát biztonságban.

Nézze meg képgalériánkat is!


[fbcomments]