Közélet

PINTÉR – Fenyegetés és megfélemlítés

A rend fontosabb az oktatásnál és a gyógyításnál. Pintér Sándor belügyminiszter a legnagyobb tanárhiány közepette mondott fel középiskolákban tanítóknak. Úgy tűnik, ugyanez várható az egészségügyben. Az orvosokat fenyegető leveleket már kézbesítették. Veszprém megyében még nem jár a posta.

Pintérrel jó lóra tett a kormányfő. Ha a problémákat nem is tudja megoldani, a rend fenntartását ígéri az oktatásban és az egészségügyben. Európában nincs még egy olyan ország, ahol az emberek életminőségét meghatározó ágazatnak nincs önálló irányító szerve. Így aztán ne csodálkozzunk, ha a területet felügyelő belügyminiszter a rend fenntartásán túl másra nem vállalkozik.

Tanárhiány

Lehet, hogy vannak törekvések a tanárhiány felszámolására, ám azok egyelőre sehol nem láthatók, hacsak az egyetemi hallgatók fura bevonását nem gondoljuk annak. Helyette még azokat is eltávolítják, akik a rendszert a vállukon vitték. Akik a kötelező feladatokon túl pluszmunkát is végeztek, emelt szintű érettségire készítették fel diákjaikat. Hivatalosan azért kellett menniük, mert engedetlenségi megmozdulásokban vettek részt. Biológia, kémia, angol emelt érettségihez vezették diákjaikat, nem találtak helyettük egykönnyen másokat. Felmondásukkal, pótlásuk nehézségével, a magántanároknak fizetett plusz órák miatt bosszankodó szülőket is a tanárok ellen akarták hangolni.

Érettségizők. Fotó: Radio Kielce

Orvoshiány

Ugyanez a Pintér-féle forgatókönyv az orvosok esetében is. A kormány tagjai felháborodottan nyilatkoznak, hogy az orvosok nem akarnak ügyelni, megszegik orvosi esküjüket. Hangulatkeltéssel hergelik a betegeket az orvostársadalom ellen. Azok a háziorvosok már meg is kapták fenyegető leveleket, akik Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében eddig még nem kötöttek önként szerződést az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ). A járási tiszti főorvosok arra figyelmeztetik az alapellátókat, hogy vállaljanak havonta két alkalommal délután négytől este tízig ügyeletet.

Fotó: Népszava

Egyben utasítják az érintetteket, hogy adataikat az ügyelet megkezdése előtt 48 órával adják át az OMSZ-nek. Sőt, március 31-éig jelezzék a tiszti főorvos hivatalának, hogy eleget tettek a felhívásnak. Akik ezt nem teszik meg, a járási főorvosok határozata szerint 30 ezer forintól 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatnak, vagy akár a praxisengedélyük visszavonására. Amikor már így is háziorvosok százai hiányoznak a rendelőkből!

Kamara

A Magyar Orvosi Kamara fölháborítónak tartja a fenyegető leveleket. Elnöksége azt javasolja, hogy az érintett orvosok tömörüljenek pertársaságokba. A jogi költségeket, a pertársaságok szervezését magára vállalja a köztestület.

A MOK tagjai nem fogynak, ahogy azt a kormány remélte. A doktorok a kötelező tagság eltörlése után sem hagyják ott az érdekvédelmi szervezetet. A döntésre március 31-éig kaptak határidőt. Egyelőre országos átlagban a létszám kétharmada biztosan a kamarát választja. Veszprém megyében ez a szám meghaladta a létszám felét, tudtuk meg az elnöktől, dr. Lestyán Jánostól.

A belügyminiszter és a miniszterelnök kórházlátogatáson. Forrás: MTI/MTVA

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago