Egyéb

Olimpiai morzsa – Dayak törzsek nyomoztak Borneó szigetén

Világszerte példaként mutogatták a japán szervezők alaposságát, az ország lakóinak összefogását, a környezetvédő szakemberek ötleteit, ahogyan a műanyagokat tonnaszámra begyűjtötték, majd újra fölhasználták. A kukac szerkesztői is. 

Csakhogy közben bemutattak egy magyar–angol–német együttműködésben, a ZDF/ARTE támogatásával készült dokumentumfilmet, így mi sem hallgathatunk. Révész Bálint rendező erőteljesen árnyalja a példának szánt tokiói képet: az alkotók megmutatják, honnan származnak az olimpiai falu házainak zsaluzásához használt faanyagok – írja amagyar.film.hu.

Az Uprooted – The Olympic Tribe című 54 perces film közösségi alkotás: természetvédelmi szakemberek, tudományos kutatók, emberjogi szervezetek aktivistái, profi operatőr, filmrendező hároméves közös munkája. A Borneó szigetén élő dayak törzs tagjai kezdtek nyomozni közösségi földjeikről eltűnt erdeik után.  A sziget vezetői nem veszik komolyan az őslakosokat, ezért a fakivágásba és elszállításba sem avatkoztak bele, miközben gyanús szerződésekre hivatkoztak.

A dayak törzs tagjai kiderítették, hogy a japánok a faanyaghoz „annyira olcsón jutnak hozzá, hogy nem is hagyományos építésre használják, hanem zsaluzásra” – összegzi a film rendezője, Révész Bálint a forgatás egyik eredményét. A másik az a puszta táj, amely a világ harmadik legnagyobb szigetén tátong az őserdők pusztítása után. És az az egyre zsugorodó tér, amelyen az őslakosoknak meg kell élniük.

A dokumentumfilm bemutatója július utolsó napján volt itthon, Németországban az olimpia záróeseménye előtt vetítik. A környezetpusztítás globális következményei mindenkit érintenek, az alkotók viszont azt tapasztalták, ennek valódi veszélye még nem jutott el igazán az emberekhez. Az ötkarikás játékokra irányuló figyelmet akarják kihasználni, amellyel reflektorfénybe kerülhetne százmilliók számára a bolygó kizsákmányolása.

Ősi törzsek és trópusi erdők súlyos árat fizetnek „minden idők legzöldebb” olimpiájáért. Fotó: magyar.film.hu

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago