Sport / Egyéb · 2021.08.04.

Olimpiai morzsa – Dayak törzsek nyomoztak Borneó szigetén

Világszerte példaként mutogatták a japán szervezők alaposságát, az ország lakóinak összefogását, a környezetvédő szakemberek ötleteit, ahogyan a műanyagokat tonnaszámra begyűjtötték, majd újra fölhasználták. A kukac szerkesztői is. 

Csakhogy közben bemutattak egy magyar–angol–német együttműködésben, a ZDF/ARTE támogatásával készült dokumentumfilmet, így mi sem hallgathatunk. Révész Bálint rendező erőteljesen árnyalja a példának szánt tokiói képet: az alkotók megmutatják, honnan származnak az olimpiai falu házainak zsaluzásához használt faanyagok – írja amagyar.film.hu.

Az Uprooted – The Olympic Tribe című 54 perces film közösségi alkotás: természetvédelmi szakemberek, tudományos kutatók, emberjogi szervezetek aktivistái, profi operatőr, filmrendező hároméves közös munkája. A Borneó szigetén élő dayak törzs tagjai kezdtek nyomozni közösségi földjeikről eltűnt erdeik után.  A sziget vezetői nem veszik komolyan az őslakosokat, ezért a fakivágásba és elszállításba sem avatkoztak bele, miközben gyanús szerződésekre hivatkoztak.


A dayak törzs tagjai kiderítették, hogy a japánok a faanyaghoz „annyira olcsón jutnak hozzá, hogy nem is hagyományos építésre használják, hanem zsaluzásra” – összegzi a film rendezője, Révész Bálint a forgatás egyik eredményét. A másik az a puszta táj, amely a világ harmadik legnagyobb szigetén tátong az őserdők pusztítása után. És az az egyre zsugorodó tér, amelyen az őslakosoknak meg kell élniük.

A dokumentumfilm bemutatója július utolsó napján volt itthon, Németországban az olimpia záróeseménye előtt vetítik. A környezetpusztítás globális következményei mindenkit érintenek, az alkotók viszont azt tapasztalták, ennek valódi veszélye még nem jutott el igazán az emberekhez. Az ötkarikás játékokra irányuló figyelmet akarják kihasználni, amellyel reflektorfénybe kerülhetne százmilliók számára a bolygó kizsákmányolása.

Ősi törzsek és trópusi erdők súlyos árat fizetnek „minden idők legzöldebb” olimpiájáért. Fotó: magyar.film.hu


[fbcomments]