Közélet

NYUGDÍJAS PARADICSOM – Magyarország is köztük van

Összeállították azoknak az országoknak a 40-es listáját, amelyekben optimálisak a feltételek a nyugdíjas élethez. Figyelembe vették többek között a nyugdíjak összegét, az egészségügyi ellátást, a környezet minőségét. Magyarország a 32. Itt a nyugdíjas paradicsom?

A Global Retirement Index elemzései alapján a nyugdíjasok számára a négy legjobb ország Norvégia, Svájc, Izland és Írország. Norvégia az első, ez szinte megtippelhető volt, hiszen közmondásosan jó a szociális gondoskodás hálózata náluk, ráadásul a nyugdíjalapjuk nagyrészt a gazdag olajtársaságok részvényein alapszik.

Svájc a második helyre szorult, ugyanis kimondható, hogy ebben a gyönyörű alpesi országban csak a gazdagoknak kiválóak a feltételek. Akinek nagy nyugdíja van, az pompás szanatórium szintű idős otthonok, magánklinikák, szabadidős foglalkozások közül válogathat.

Norvégiában a legjobb nyugdíjasnak lenni

Hol van még a világon nyugdíjas paradicsom? Ötödik helyen Ausztrália következik a listán, majd Új Zéland, Luxemburg, Hollandia, Dánia, Csehország, Németország, Finnország, Svédország, Ausztria, Kanada, Izrael, Dél-Korea, USA, Nagy-Britannia és Belgium. A kelet-európai országok közül egyedül Szlovénia került be ebbe a nyugdíjas paradicsom elit különítményébe, a 21. helyen.

Szlovénia igazából mindig is nyugatnak számított inkább, mint keletnek a minőségi iparával és a kényelmes életkörülményeivel, már a titói időkben is. A hírt átvevő horvát hírportál, a Slobodna Dalmacija megjegyezi, hogy az exjugoszláv országok közül nincs is másik a listán, még Horvátországot sem tüntették fel.

Pedig az ember azt képzelné, hogy milyen jó lehet az Adriára leköltözni és ott végtelenített nyaralásba kezdeni, amikor már nem kell dolgozni, és amikor már nincsenek a család felé sem teljesítendő kötelességek.

De hát úgy látszik, a számok azt mutatják, az euró bevezetése óta Horvátország már a német és a holland nyugdíjasoknak is drága lett, nem csak a helyieknek. Az európai országok közül a másik mediterrán paradicsom, Görögország is csak kicsit járt jobban Horvátországnál, mert az utolsó, azaz a 40. helyen végzett, de mégis bekerült a nyugdíjasok számára legjobban lakható országok közé.

Várjuk a postást. Havi 200 ezer forint fixszel az ember könnyen
viccel?

A Global Retirement Index felmérésében külön kitér a növekvő inflációra, mint olyan jelenségre, ami hosszú idő után ismét a nyugdíjasok életének is központi problémája. Hiszen zuhan a nyugdíjuk vásárlóértéke. A növekvő élelmiszer- és energetikai, lakhatási költségek feladják a leckét az időseknek is.

Na és mi a helyzet nálunk? Magyarország a 32. helyen áll, közvetlenül előttünk Olaszország a 31. helyen. Erős a gyanúm, hogy a külföldi nyugdíjasok szemszögéből nézték nálunk a helyzetet, mert az nem létezik, hogy a 200 ezer forint (kb. 500 euró) körüli magyar átlagnyugdíj jónak számíthat európai viszonylatban.

Úgy igen, hogy hazát váltó sorstársaink 2000 eurós német, holland nyugdíjjal kezdenek itt új életet. Az ő szintjükön már nálunk is vannak magánklinikák, idősotthonok. Szép a táj, kellemes a klíma, lehet kirándulni, kertészkedni és az ingatlanárak nekünk legyenek bár elérhetetlenül magasak, még mindig alacsonyabbak kicsit a nyugat-európaiaknál.

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago