Közélet

GERSTMÁR Ferenc: A kormány átverte az embereket

A korábban napelemes rendszereket telepítő családokat derült égből villámcsapásként érte Lantos Csaba energiaügyi miniszter bejelentése, hogy januártól a korábban telepített lakossági napelemeknél is megszűnik az éves elszámolás.

A jövő évi önkormányzati és európai uniós választásokkal kapcsolatos egyetlen hivatalos veszprémi bejelentés az volt, hogy az LMP – Magyarország Zöld Pártja polgármesterjelöltje Gerstmár Ferenc lesz. Őt kérdeztük a témával kapcsolatosan. Az ellenzéki politikus sajtótájékoztatóin többször jelezte a zöld fordulat fontosságát. Ennek alapvető pillérei például a szélerőművek telepítésének újragondolása, valamint a napelem-program további, folyamatos fejlesztése. Ami most váratlan fordulatot vett.

Eredetileg arról volt szó, hogy az elszámolás kizárólag a 2024. január 1-től belépők számára változik, azoknál viszont, akik ezt megelőzően kapcsolódtak a hálózatra, nem lesz változás. A veszprémi önkormányzati képviselő szerint a kormány becsapta az embereket.

– A kormány nem tartotta be ígéretét a napelem-fejlesztés kapcsán – szögezte le Gerstmár Ferenc. – Korábban hangoztatták, hogy könnyíteni fognak az egyéni felhasználok helyzetén és könnyebb lesz a megtermelt napenergiát feltölteni a rendszerbe. Azóta kiderült, a kormány átverte az embereket. Fontos lenne, hogy sürgősen elkezdődjön a villamosenergia-hálózat fejlesztése, hogy hosszútávon is biztosított legyen a napelemek hálózatra kapcsolása.

Ezt a problémát a kormánynak európai uniós forrásokkal, vagy nélküle, meg kell oldania, különben energiabiztonságunkat kockáztatja. A LMP–Magyarország Zöld Pártja arra vonatkozóan nyújtott be határozati javaslatot az Országgyűlésnek, hogy a háztartási napelemeknél azonnal oldják fel a hálózati csatlakozási stopot.

Az LMP veszprémi önkormányzati képviselője hangsúlyozta, hogy ez a lépés etikátlan azokkal szemben, akik tudatosan, a korábban megadott határidő előtt telepítettek napelemet, hogy a kedvezőbb éves elszámolásba kerüljenek. Vannak olyan vélemények, melyek szerint ezzel a módosítással egyenesen ellehetetlenül a beruházások megtérülése. Gerstmár szorgalmazná, hogy széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés induljon, az elszámolás részleteinek kidolgozásáról.

Az ellenzéki politikus kiemelte, hogy a kormány azokat hagyta cserben, akik elkötelezettek a zöld fordulat iránt. Akik időt, pénzt nem sajnálva beruháznak a napelemek telepítésébe, ily módon támogatván az országot, az energiatakarékossági és klímacélok, valamint az orosz energiahordozóktól való függetlenedésünk elérésében.

Szerző: Donát Tamás

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago