Gazdaság / Életmód · 2020.06.03.

NYÁRI MUNKA – Idén nem a Sziget-jegy lesz a cél

Hagyományosan az érettségi utáni napokban indul meg a fiatalok tömeges jelentkezése a nyári munkákra. Ez idén sem történt másként a Job Force adatai szerint.

A munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Work Force Hungary partnercége, a Job Force vezetője, Tóth Tamara szerint azonban sokkal több a bizonytalanság a diákmunkára jelentkezők részéről, bár az érdeklődés továbbra is nagy – annak ellenére is, hogy a diákmunkából származó bevétel már nem csak a zsebpénz-kiegészítést jelenti.

Bár fesztiválszezon idén nem lesz, mégis akad mire gyűjteniük a fiataloknak – legalábbis erre enged következtetni az, hogy az érettségi időszakában idén is ugrásszerűen megnőtt a diákmunka iránti kereslet, ahogy a megelőző években. A fesztiváljegyek mellett a jogosítvány megszerzése, a telefon- és a laptopvásárlás a legnépszerűbb indokok, az idősebb, egyetemista generáció pedig albérletet, kiegészítő tanfolyamokat, nyelvvizsgát finanszíroz. 2020-ban azonban várhatóan megnövekszik a családi kassza bevételeinek kiegészítése is, mint munkavállalási indok.

Persze sok a kérdés is. Lesz-e munka a cégeknél, amikor leépítésektől és csődhírektől hangos a sajtó? Nyugodt szívvel engedhetik-e a szülők a gyerekeiket a munkahelyekre? Előfordulhat-e, hogy azt az időszakos munkát kapja egy diák, ahonnan költségcsökkentés okán éppen a szüleit küldték el?

Lesz munkája, vagy itthon kell ülnie?

Az biztos, hogy 2020 nyarán is lesz diákmunka, de két irányból is keletkezik feszültség. A tavalyi év hasonló időszakához képest körülbelül ugyanolyan arányban nőtt a munkára jelentkezők száma, amilyen mértékben a most rendelkezésre álló nyitott pozíciók csökkentek – jellemzi a helyzetet Tóth Tamara. – Korábban a diákmunka tekintetében kedveltek voltak a teljes munkaidőben nem betölthető, valamint a szezonális munkák, ám a jelen kilátások szerint 2020 nyarára teljesen megváltozik a munkaerőpiac szerkezete. A korábbi éveket jellemző akkut munkaerőhiány eleve csökkent, ráadásul a cégek akár házon belülről is átterelik ezekre a feladatokra a saját állományt, köszönhetően a vírushelyzetnek.

Várható, hogy az egyszerű fizikai és a viszonylag alacsony végzettséget igénylő munkákat idén nem a diákok kapják, mert bőségesen áll rendelkezésre jobb teherbírású felnőtt munkaerő is. Ez lehet a helyzet a logisztikai központoknál és az élelmiszerüzletek raktáraiban. Nem világos ugyanakkor, hogy a mezőgazdasági munkáknál is ez lesz-e a helyzet. Itt várhatóan nem csökken a munkamennyiség, ráadásul a korábban alkalmazott külföldi vendégmunkások a járványhelyzet miatt idén kimaradnak a képből. Kérdés, hogy mernek-e majd bízni a gazdák a fiatalokban, hiszen a korai munkakezdés és a megterhelő műszakok miatt nem éppen a mezőgazdaság a legnépszerűbb terület a diákok között.

El merjem engedni a gyerekemet?

Ezen a nyáron joggal merül fel a kérdés a szülőkben, vajon nyugodt szívvel engedhetik-e a gyerekeket diákmunkára a kialakult vírushelyzet miatt? Tóth Tamara szerint nincs ok aggodalomra, ugyanis a munkahelyi biztonság szabályrendszere, a szükséges átalakítások már megvalósultak, a védelem már a napi rutin része. A diákokra ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a felnőttekre. Ráadásul lesz, ahol könnyebbséget jelent majd, hogy a szezonális munka akár home office-ból is 100 százalékosan teljesíthető lesz, elsősorban persze szellemi foglalkozásoknál. Kérdés, hogy több hónapnyi otthontanulás után kinek lesz kedve otthonról dolgozni a szünidőben.

Hazabeszélésnek tűnhet, de mi mindenkinek erősen javasoljuk, hogy a gyerek ne az utcáról vállaljon munkát, hanem iskolaszövetkezeten keresztül – figyelmeztet a Job Force vezetője. – Így nagyobb a jogbiztonság, megbízható helyre megy a fiatal, szerződéssel dolgozik, és biztos, hogy nem kerül kiszolgáltatott helyzetbe a munkáltatóval szemben, mert a közvetítő folyamatosan követi és adminisztrálja ügyeit.

A Job Force közepes méretű diákszövetkezet a piacon, közvetített diákjainak kétharmada fizikai munkát vállal a nyáron. Tóth Tamara szerint a nyári elhelyezkedést nagyban segíti, ha év közben is aktív a diák, hiszen könnyebben jut be oda, ahol egyébként is felbukkant már év közben. A Job Force portfóliójában ezért is nem szerepel a hoszteszkedés és a szórólapozás, ami tipikusan a legrövidebb élettartamú munkavállalás a piacon:

Partnereink leginkább kereskedelmi jellegű, operátori, egyszerűbb fizikai, irodai munkára, vendéglátásra keresnek diákokat, és számunkra is ez ad nagyobb biztonságot, ha egyaránt bízhatunk a munkaadóban és a közvetített munkaerőben.

Ha hívnak, mégy, ne válogass!

Idén a keresés sikeressége is máshogy alakulhat, és ezen a Job Force sokat tud segíteni – magyarázza Tóth Tamara.

Jellemző a cégek részéről, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben mindössze két-három hétre előre terveznek a diákmunkákkal. Ez a korábbi években azokra a nyári munkákra volt csak jellemző, ahol könnyű fizikai munkát végeztek a fiatalok és a meglévő emberállományt egészítették ki a munkájukkal, illetve a szabadságok idejére alkalmazott diákok esetében. A mostani bizonytalan helyzet az összes cég tervezési horizontját erre a rövid, két-három hetes időszakra csökkentette le. A szokatlan „munkamenet”, a rövid teljesítési idők ebben az időszakban komoly koncentrációt igényelnek mind a munkaadó, mind a közvetítő cégek részéről, de ugyanez elmondható a diákokról is, akiknek folyamatos rendelkezésreállás-módba kell kapcsolniuk. Amikor van lehetőség, akkor kell munkába állni, tehát a rugalmasság, mint erősség most előnyt jelenthet.

Külön kategóriába esik a klasszikus szakmai gyakorlat, ahol a jelentkezőnek a terület iránti érdeklődés mellett megfelelő kvalitásokkal is rendelkeznie kell az állás sikeres betöltéséhez. Itt nem elsősorban a fizetés, hanem a megszerzett szakmai tapasztalat és iskolai igazolás a fő vonzerő. Ezek a munkák stabilabban tervezhetők, jellemzőjük, hogy hosszabb élettartamúak, általában négy-hat hónapig, de akár egy évig is dolgoznak a diákok ebben a modellben.

A 2020-as nyárnak van még egy húsba vágó kérdése, ez pedig a fizetések alakulása. Bár sokan tartanak attól, hogy ha őket elküldik, akkor diákokat vesznek a helyükre, a Job Force szerint ez nem lesz jellemző.

Messze nem olyan rossz a helyzet, hogy így kelljen ügyeskednie egy foglalkoztatónak, ráadásul nyár végén ezeknek a fiataloknak vissza kell menniük az iskolába – mondja Tóth Tamara. – A mi partnereinknél azt tapasztaljuk, hogy nem csökkentek a fizetések, és nincs trükközés a diákoknak kínált bérekkel sem, ez a jelenlegi helyzetben óriási dolog.

Általában elmondható, hogy a diákmunkának a kedvezményes adózás az egyik legfőbb előnye a munkaadók számára, de nem kizárólag ebben rejlik a népszerűsége. A határozott időre szóló megbízásokhoz felnőtteket eleve nem is igazán lehet találni. A Job Force vezetője szerint ennek a speciális magyar hozzáállás az oka: a hazai munkaerőpiac szereplői tradicionálisan a határozatlan idejű munkaszerződéseket szeretik, ezt tekintik biztos alapnak az egzisztenciához, míg egy felnőtt munkavállaló a határozott idejű, időszakos megbízást a megbecsülés hiányával azonosítja, és ez a munkáltatói imázst is rontja. A diákok viszont a szezon végén eleve nem várnak folytatást, ez pedig win-win helyzet mindkét fél számára.

Hozzászólások

hozzászólás