Categories: Közélet

NÉMEDI-ÜGY – Vizsgálatot követel három ellenzéki

Némedi Lajos alpolgármester előterjesztésére többmilliós kötbért engedett el az önkormányzat annak a cégnek, amelyik az alpolgármester házának felújítását is elvégezte – hangzott el három ellenzéki képviselő közös sajtótájékoztatóján, amelyet a városháza előtt tartottak.

Katanics Sándor (Demokratikus Koalíció) emlékeztetett arra, hogy a januári közgyűlésen kérdést intézett volna Porga Gyula polgármesterhez, aki nem adott szót neki. (Bővebben itt.) Elmondta, azt kívánta megtudni, hogy 2011-ben mely cégek végezték el az alpolgármester házának felújítását, és ezek a vállalkozások dolgoztak-e ezzel egy időben az önkormányzat intézményeiben is. Az igazsághoz tartozik, hogy tavaly nyáron Némedi Lajos tulajdonképpen megválaszolta a most a levegőben lógó kérdések egy részét, amikor Kész Zoltán országgyűlési képviselő felvetéseire reagálva sajtótájékoztatót tartott, amelyen a sajtó rendelkezésére bocsájtotta a házfelújításával kapcsolatos számlák egy részét. (Részletek itt.)

Ezeken a dokumentumokon hibajavítóval elfedte a megbízást végző cég nevét, de ettől még látható maradt, hogy például a MIN-TECH Kft.-t bízta meg a munkával.

Itt kanyarodunk vissza a hármas sajtótájékoztató témájához, ugyanis Katanics Sándor tudomására jutott, hogy a szóban forgó időpontban, 2011-ben az önkormányzatnak is éppen ezzel a céggel volt szerződése. (A képviselő ezekről korábban is kért már információt, de akkor nem kaphatta meg a számlákat, mert azokat a rendőrség lefoglalta.) A szerződés értelmében a kft. megvásárolt egy ingatlant, amelyen 2011. júliusáig közösségi helyiséget kellett volna kialakítania.

Miután ez nem történt meg, a szerződés értelmében a cégnek napi harmincezer forintos kötbért kellett volna fizetnie. Ez összesen – a késés mértékétől függően – öt–tíz millió forint lett volna. Azért csak volna, mert Némedi Lajos előterjesztésére az illetékes tulajdonosi bizottság 2011. októberében elengedte a cég adósságát, mondván, önhibájukon kívül, a településszerkezeti terv késése miatt nem teljesítettek időben.

Csakhogy – Katanics Sándor szerint – az indoklás hamis, mert az említett településfejlesztési tervet már az adásvételi szerződés előtt elfogadta az önkormányzat. Azt is hangsúlyozta, az alpolgármesternek jeleznie kellett volna érintettségét, de nem tette meg. A felmerült információkra hivatkozva a képviselő nyílt levélben szólította fel a polgármestert, hogy rendeljenek el azonnali vizsgálatot.

Az üggyel Kész Zoltán független országgyűlési képviselő is többször foglalkozott (korábbi írásaink itt és itt). Ezúttal úgy fogalmazott, ez az ügy is jól érzékelteti, hogy a helyi fideszes vezetés az országos mintát követi, a nagyfokú harácsolás már városunkban is leképződik. Mint mondta, Némedi érintettsége jelentős, és abszurdum, hogy azt nem jelezte a kötbér elengedésekor. Tisztességes ember ilyet nem tesz. Ezt az összeget Veszprém elkölthette volna hasznos célokra, például az egyetemre, a kórházra, gyerekekre vagy didergő idősekre, de a fideszesek Veszprémben sem a polgárokat képviselik, hanem csak Orbán Viktort és önmagukat – mondta.

Hartmann Ferenc (MSZP) pedig arra emlékeztetett, a fent említett ügy csak egy szelete az intézményi szolgáltató szervezetnél (ISZSZ) feltárt súlyos hiányosságoknak. Az 550 napja elkészült belső ellenőri jelentésből számos szabálytalanság derült ki, mint például az, hogy a próbatakarításokat hibás vagy nem valós teljesítésigazolások alapján fizették ki. Kataniccsal közösen többször kezdeményeztek vizsgálatot, míg végül több mint egy évvel ezelőtt Porga Gyula feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen nagy értékre elkövetett gazdasági csalás és hűtlen kezelés büntette elkövetésének alapos gyanúja miatt.

Azóta eltelt négyszáz nap, de a nyomozásról, annak eredményéről mindmáig semmit sem sikerült megtudni. Ahogy Hartmann Ferenc fogalmazott, vagy az igazságszolgáltatás malmai őrölnek lassan, vagy megakasztotta a kerekeit a politika.

Drahos Nikolett

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago