Szórakozás · 2020.06.29.

NATIONAL GEOGRAPHIC WILD – Cápafesztivál

A tengerek lakói mit se tudnak a maszkokról és korlátozásokról, ezért a cápák miatt ugyanúgy veszélyben vannak a népszerű fürdőhelyek. Mutatjuk hova ne utazzon és milyen exkluzív felvételeket láthat a National Geographic jóvoltából.

A National Geographic számára kiemelten fontosak a cápákkal kapcsolatos kutatások, a cápák védelme, ezért olyan felvételeket láthatnak a nézők júliusban, ahol innovatív és lebilincselő módon, a legkorszerűbb filmes technológiát alkalmazva mutatják be a legújabb felfedezések eredményeit. A filmek a cápák rejtett oldalát tárják elénk a fényben úszó parti régióktól a koromsötét, több ezer méteres mélységekig, ahol a tökéletes alkalmazkodás létfontosságú a túléléshez.

Különleges felvélek egy titokzatos világról

A cápák a Föld legidősebb állatai közé tartoznak: valóságos élő kövületek, melyek már akkor öregnek számítottak, amikor a dinoszauruszok megjelentek. A NatGeó Wild epizódjaiból megtudhatjuk, hogy vannak olyan cápák, amelyek vulkánszigetek közelében élnek – rejtélyes életüket most tanulmányozzák. A bikacápát a tudósok korábban „csak” a harmadik legveszélyesebb cápafajként tartották számon – a fehér cápa és a tigriscápa mögött –, a klímaváltozás eredményeként azonban az élőhelye fokozatosan nő, mivel képes édesvízben is élni, felúszik a folyókba, tavakba, és a statisztikák szerint ma már a bikacápa felelős az embert ért legtöbb támadásért. Új aspektusát ismerhetjük meg a Bermuda-háromszögnek is. A név hallatán leginkább furcsa, megmagyarázhatatlan balesetek és nyomtalanul eltűnt hajók, repülőgépek jutnak az eszünkbe, holott egy további, legalább ennyire misztikus titok is vár minket odalenn: egy rejtett, eddig soha, senki által nem látott tigriscápa-szaporodóhely.

Ide ne utazzon, ha nem akar cápát látni!

A filmekből az is kiderül, melyek azok a fürdőzésre kijelölt tengerpartok, amelyeken folyamatosan és a kutatók számára egyelőre megmagyarázhatatlan okból feltűnnek cápák, sok esetben halálos veszélyt jelentve a fürdőzőkre. Ilyen veszélyes helynek számítanak Dél-Afrika tengerpartjai, amelyek látványosak, jó adottságúak, tehát minden szempontból turistacsalogatónak mondhatóak. Egyetlen apróságot leszámítva: az elmúlt két évtizedben 27 cápatámadás történt a vizeikben.

Az USA partjait mosó óceánokban 170-nél is több cápafaj él, ám ezeknek csak a töredékéről bizonyosodott be, hogy valaha emberre támadtak. Ezzel együtt nincs biztonságban az, aki itt a habok közé merészkedik, hisz Észak-Amerikában messze itt a legmagasabb az attakok száma a világon. Jobb elkerülni! Négy évvel ezelőtt két hónap alatt négy cápatámadás történt az észak-karolinai partok előtt. A veszély még mindig fennáll, és egyelőre nem tudni, mi állhat az aggasztó jelenség mögött.

A hawaii partokon kilenc cápatámadásról lehet tudni. Mindegyik tragikusan ért véget. Úgy tűnik, az ember már a Bahamákon se nyaralhat nyugodtan: 2019-ben három cápatámadás történt egy hét leforgása alatt, és ez bármikor megismétlődhet. Ott sincsenek tehát paradicsomi állapotok.

Cápafesztivál

A Cápafesztivál több mint egy tucat felvétel segítségével mutatja be az óceánok híres vadászait saját élőhelyükön. A műsorfolyam július 5-én kezdődik, és egész hónapban tart a National Geographic Wild csatornán – minden nap 18 órakor bemutatóval, az esték hátralevő részében pedig számtalan izgalmas ismétléssel.

Hozzászólások

hozzászólás