Életmód

NAPI MOSOLY – Szóval, gyógyuljak meg

A pultok mögött álló szakemberek nem tehetnek a hónapok óta tartó gyógyszerhiányról. Az ostor mégis rajtuk csattan: a dühös betegek rajtuk kérik számon a kormány „spórolását”, vagyis hogy bizonyos hatóanyagokat tartalmazó orvosságokat nemes egyszerűséggel drágának minősítve nem hoznak be Magyarországra.

Hónapok óta járok én is a nekem szükséges tablettákért, így aztán láttam, amikor a tehetetlen beteg elsírta magát, mert májustól még az eredetileg felírt hatóanyag egyetlen helyettesítője sincs az országban. A fiatal szülők Szlovákiába járnak át gyermekük asztmás rohamait csökkentő pirulákért.

A tehetősebbek Ausztriában kapják meg első receptbemutatásra az itthon több mint fél éve hiányzó medicinát. Lám, csak lám, milyen előnnyel jár az EU-tagság…

Én meg lassan olyan leszek, mint Cato, aki minden szónoklatát a híres mondattal zárta: „Ceterum censeo Carthaginem esse delendam” („egyébként javaslom Karthago elpusztítását). Ha bármit veszek, nem felejtem el megkérdezni, jött-e a nekem szükséges kapszulákból. Néha már, mielőtt megszólalnék, közlik: nem.

Ám tegnap szerencsém volt, érkezett néhány doboz, csakhogy eltérő hatóanyag-tartalommal, mint amit nekem fölírtak.

Az ifjú gyakornok épp sajnálatát fogalmazta, hogy így nem szabályos, nem kaphatom meg a másféle kiszerelést, írassam fel újra a háziorvossal, amikor mentora megmentett. Elmondta, hogy észlelte, már hónapok óta keresem náluk a gyógyszert, úgy vélte a rendeletek ellenére vegyem át, ne zaklassam a nyár közepén szabadságán a háziorvosom És ne álljak újra sorba a zsúfolt patikában. Szóval: gyógyuljak.

Az almádi patikában történt mindez. Remélem, nyilvános köszönetem emberségükért nem eredményez „különleges” ellenőrzést.

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago