Műtét előtti PCR-teszt – ingyenes is, fizetős is

Ma délután jelent meg a Magyar Közlönyben a 469/2021. (VIII. 6.) kormányrendelet, amiből kiderül, kinek lesz ezután térítésmentes a műtéti beavatkozás előtti PCR-teszt. A döntést megelőzte az alapvető jogok biztosának állásfoglalása, aminek alapján felkérte Kásler Miklós minisztert az önköltséges tesztelés eltörlésére. Mondhatnánk, félsikerrel járt.

Kásler még májusban rendelkezett úgy, hogy a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők csak akkor mehetnek halasztható műtétre és rehabilitációs ellátásra, ha önköltségen PCR- vagy antigéntesztet csináltatnak. A 10-20 ezer forintos költséget igazságtalannak, az eljárást pedig jogsértőnek érezték az érintettek és ezt támasztotta alá Kozma Ákos ombudsman jelentése is.

Augusztus elején ezért arra kérte az Emmi-minisztert, hogy a májusi utasításait és körleveleit vonja vissza. Indoklása szerint, amint arról a telex.hu beszámolt: Kásler és Müller leveleiben – többszöri megküldésük ellenére sem – nincsenek érthetően és világosan meghatározva, leírva a követelmények, hogy az teljesen érthető legyen az egészségügyi intézményekben mindenkinek. Így aztán „a nem megfelelő szabályozási szint és a tartalmi bizonytalanságok okán sérül a jogállamiság elve, valamint az abból levezethető jogbiztonság követelménye”. Emellett, mivel Magyarországon nem kötelező az oltás, és nincs olyan  kormányrendelet, ami az egészségügyi ellátást a védettségi igazolványhoz kötné, így a kásleri-rendelet az ombudsman szerint „alkalmas arra, hogy az emberi méltósághoz való jogból levezethető egészségügyi önrendelkezési joggal összefüggő visszásságot okozzon, mind az oltás felvétele, mind az elektív beavatkozásban való részesülés tekintetében”. Valamint az „egyenlő bánásmód követelményével sem áll összhangban” az, hogy az egészségügyi ellátásban különbséget tesznek védettségi igazolvánnyal rendelkezők és nem rendelkezők között.

A most közzétett kormányrendelet csak részben ad igazat az ombudsmannak. Néhány esetben felmentést ad a PCR-teszt költségének megfizetése alól, de teljeskörűen nem vonja vissza a térítési kötelezettséget. A kormány álláspontját a portfolio.hu idézi. Eszerint: Mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR-teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével.

A rendelet alapján térítésmentességet élveznek, vagyis nem kell a tesztért fizetniük azoknak, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba és nem éltek az oltás lehetőségével, akik a tizennyolcadik életévüket még nem töltötték be, valamint akik önhibájukon kívül nem vehették fel az oltást.

Fotó: EEHealth.org

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago