Kultúra

A veszprémi V8 csoport kiállítása Zentán

Veszprémi képzőművészek, a közel húszéves V8 csoport tagjainak a kiállítása nyílt meg Zentán, a vajdasági, Tisza-parti kisvárosban.

A tárlatot a Zentai Városi Múzeum és a Művészetek Háza Veszprém szervezte egy pályázatnak köszönhetően. A múzeum képtárában Áfrány Gábor, Hegyeshalmi László, Kelemen Marcel, Környei Ágota, Somody Péter, Szotyory László, Tarczy István és Zachar István alkotásait tekintheti meg a közönség.

– Tavalyelőtt érkezett a veszprémiektől a kérés, hogy befogadnánk-e a kiállításukat, amire mi természetesen igent mondtunk – mondat Pejin Attila, a Zentai Városi Múzeum vezetője. – A megnyitót idén tavaszra terveztük, de közbejött a Covid. Jövőre ünnepeljük a Zentai Művésztelep hetvenéves fennállását. A művésztelep csoportos kiállítására hajaz a veszprémiek tárlata is.

– Közel húsz éve alakult meg a V8 csoport Veszprémben, és a nevünk nem csak a város kezdőbetűjét, illetve a csoport létszámát jelzi, hanem a V8-as motor dinamizmusát is – folytatta Hegyshalmi László, a csoport egyik tagja, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója. – Persze nyolcnál jóval több alkotó él Veszprémben. Valljuk, hogy a normális világban érezzük jól magunkat a művészet által.

Kilián László író, szerkesztő, a Művészetek Háza Veszprém igazgatóhelyettese a következő szavakkal nyitotta meg a kiállítást:

– A V8 csoport minden tagja ihletett, invenciózus, érzékeny és filozofikus módon, organikusan camera obscura vagy laterna magica, titokzatos szerkezet, amelyben legalább akkora talány az, ami belekerül, mint az, amit kibocsájt. Fény és szín be, fény és szín ki!

A tárlat augusztus 31-éig látogatható.

A vezető képen balról jobbra: Kilián László, Pejin Attila és Hegyeshalmi László. Fotók: a szerző

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago