Mikor érdemes a bojler cseréjében gondolkodni?

Nagyon sokan nem tudják, hogy mikor érdemes bojlert cserélni. Olyan nem sokszor fordul elő, hogy valaki idő előtt lecserélné, de sokan vannak, akinek már rég cserélnie kellett volna, mégis halogatják. Nézzünk kicsit utána ennek a kérdésnek!

Nem is olyan könnyű ez

A megfelelő, felmelegített vízmennyiség biztosítása nem is olyan egyszerű dolog egy háztartásban. Főleg, ha több gyermek is van, akik jellemzően több vizet használnak el egy nap, mint a felnőttek. De sokan még abban sem biztosak, hogy a bojlerük képes-e megfelelő hőmérsékletre felmelegíteni a vizet.

Pedig ma már sokkal inkább az olyan megoldások felé kellene kacsintgatnunk, mint a STIEBEL ELTRON hőszivattyús vízmelegítői. Aki hosszú távon gondolkodik, annak még akkor is megéri váltani, ha épp nem “csereérett” a bojlere. De térjünk is vissza az eredeti témánkhoz!

Túlságosan is hosszú a fűtési idő?

A túl hosszúra nyúló fűtési idő egy egyértelmű jel a bojlereknél arra, hogy már nem megfelelő a fűtőtest. Bár ekkor még fordulhatunk szervizhez, ha így döntünk, akkor is gyorsan kell lépnünk, mert ha halogatjuk, akkor az akár súlyosabb problémák kialakulásához is vezethet.

Zajok? Nyikorgás?

Ha nem megfelelően működik a bojler, annak lehetnek elég hangos jelei is. Ha már a társasház folyosóján vagy a ház udvarán is hallani lehet a működését, akkor az rossz ómen. Ha jól működik a szerkezet, akkor az gyakorlatilag zajtalan. Így ismét csak a javítást vagy a cserét javasoljuk!

Szivárog a víz?

A lehető leggyorsabban meg kell találni a víz forrását! Ha kiderül, hogy a víz jelenlétét csak egy szivárgó tömítés vagy egy eltört tápcső okozza, akkor ezek könnyen cserélhetőek. Azonban ha kiderül, hogy a tartályon van egy repedés, és onnan szivárog a víz, akkor azonnal cserélni kell a bojlert!

Hideg a víz?

Akár egy egyszerű hideg érintkezés is okozhatja, hogy nem melegszik a bojler. Ez javítható. Minden cserélhető alkatrész javítható, sok esetben inkább cserélhető. Ha viszont nagyobb hibáról van szó, akkor lehet, az nem is javítható, vagy akkora költséggel járna, hogy már érdemes inkább lecserélni az egész berendezést.

Furcsa szagok érezhetőek?

Ha a bojler közelében azonosíthatatlan szagot érzünk, akkor előfordulhat, hogy az olyan baktériumok elszaporodására utal, mint a legionella. Ezzel azonnal szervizhez kell fordulnunk az egészségünk megóvása érdekében! Talán megúszható a csere, de lehet épp egy ilyen alkalom vezet minket arra, hogy érdemes lenne elgondolkodni a cserén egy modernebb és hatékonyabb berendezésre.

Költséghatékony alternatíva

Ha cserére szánjuk el magunkat, akkor mindenképp egy modernebb eszközben érdemes gondolkodnunk! A mai piacon a legjobb, leghatékonyabb megoldás ilyen esetben egy hőszivattyús vízmelegítő, melyet például a fenti linken is megtalálhatunk a STIEBEL ELTRON jóvoltából.

Ezek a kiváló eszközök kevés energiával is hatékonyan tudnak megfelelő mennyiségű meleg vizet előállítani számunkra. Ha valóban le kell cserélnünk a bojlerünket, akkor gondolkozzunk hosszú távon! Így érdemes lesz beruháznunk egy hőszivattyús vízmelegítőbe.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago