Mi a titka annak, hogy valaki eredményes főnök legyen?

Hogy válhat valakiből effektív vezető? Milyen erényekre, tudásra és gyakorlatokra van ehhez szükség? Tanulható-e egyáltalán a dolog, vagy egyértelműen születni kell a cégvezetésre, illetve a szervezeten belüli főnöki feladatokra?

Utóbbi kérdésre a válasz, hogy igenis tanulhatók ezek a készségek. A cikkben pedig adunk is hozzájuk néhány praktikus tanácsot.

Egy jó vezető tökéletesen tisztában van az erősségeivel

Az egészséges énkép és az erős önismeret a legfontosabb vezetői erények közé tartoznak. Egész egyszerűen rendben kell lennie saját magával egy főnöknek ahhoz, hogy képes legyen másokat is hatékonyan vezetni.

Ezzel együtt az is lényeges, hogy képes legyen felismerni a saját korlátait. Például tudnia kell, hogy az ő idejébe sem férhet bele minden. Ezért bátran támaszkodik olyan fejlett megoldásokra, amilyen például a MiniCRM, mint projektmenedzsment szoftver.

Egy jó főnök tudja, hogy hozzá, a személyiségéhez, illetve a tapasztalataihoz melyik vezetői stílus passzol leginkább. Ehhez pedig önazonosan és tudatosan tartja magát. Ez kulcsfontosságú annak érdekében, hogy az alatta dolgozók szíves-örömest akarjanak vele és érte dolgozni.

A hatékony vezetők képesek a delegálásra és a motiválásra

Delegálás nélkül előbb vagy utóbb minden vezető eléri a saját teljesítőképességének a plafonját. Ez pedig korlátokat emel egyrészt a saját eredményessége fölé, másrészt a csapatának a hatékonyságát is lefékezi.

A munkák átruházásának, kiadásának művészetét vagy tudományát muszáj elsajátítani. Bízni kell hozzá a munkatársakban, és meg kell teremteni azokat a stabil kereteket, amelyekben a delegált feladatok az elvárt minőségben és eredményességgel készülhetnek el.

Kéz a kézben jár mindezzel a motiválás képessége is. Egy eredményes főnök képes tűzben tartani a csapatát. Egy erőteljes víziót vázol fel előttük, motiváló munkakörnyezetet teremt számukra, amelyben nap mint nap a lehető legjobbat képesek nyújtani.

Stratégia nélkül nehéz elképzelni, hogy valaki eredményes főnök legyen

Kulcsfontosságú célokat kitűzni és egy vágyott jövőképet felvázolni, hogy egy sikeres vezető valóban az elvárt minőségben legyen képes együtt haladni a csapatával. Kellenek a célok, az elvárt eredmények, hogy ez egyfajta katalizátorként hajtsa előre a közös munka dinamikáját.

A stratégia felállítását nem szabad elkapkodni. Jól átgondolt célkitűzésekre van szükség, amelyek irányába aztán eltántoríthatatlanul mehet együtt a komplett szervezet. Egy jó főnök persze időről időre nem felejti el emlékeztetni a munkatársakat arra sem, hogy minek a jegyében folyik a lázas munkavégzés.

Mindezek mellett egy valóban eredményes vezető nem feledkezik meg a fűrész megélezéséről sem. Folyamatosan képzi magát szakmailag, people management területen is, hogy a maximumot legyen képes nyújtani.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago