Közélet

Advent: Közelebb a mesevilághoz

Vasárnap meggyújtjuk a harmadik gyertyát az adventi koszorún. A rózsaszínt, ami a reményt szimbolizálja. Advent vége felé egyre közelebb kerülünk a mesevilághoz, ahol minden szép és harmonikus. Ahol az emberek együtt örvendenek a kisded születésének.

Olyan gyorsan pörög az idei advent, máris a harmadik gyertyánál tartunk. Igyekeznünk kell hangulatba hozni magunkat, kilépni a háborús, olajos, benzines, gázos, inflációs hírek világából. Elkezdtük a visszaszámlálást karácsonyig. A kíváncsibb gyerekek, a várakozás izgalmát csökkentve, titokban kinyitottak már minden ablakot, hogy szemrevételezzék, mire számíthatnak. Minden napra jut valami apró csoda, nem csak a kalendáriumban. Márai írja december haváról, hogy ez a hónap az ünnep. „Mintha mindig harangoznának, nagyon messze, a köd és a hó fátylai mögött.” Az író arra emlékezik, hogy gyermekkorában mindent akart a Jézuskától karácsonyra, a világegyetemet, az életet, a biciklit, a kirándulást. Meglepetéssel észleli, hogy mintha még mindig várna valamire idősödő fejjel is. Semmiféle tárgyra nem vágyik már és ha jól meggondolja, utazásokra sem igazán.

„Néha azt hiszem, a szeretetre várok” – mondja. Igen, mint mindannyian, ilyenkor advent napjaiban különösen. Hazavárjuk a gyerekeket, unokákat, próbáljuk kitalálni a kívánságaikat. És megvesszük nekik a kabátot, az „álomcipőt”, a könyvet. Közben elviekben megegyezünk, hogy jövőre mindenképpen kevesebb tárgyat és több időt ajándékozzunk egymásnak. Hátha sikerül. De ha nem, hát nem.  Mit csináljunk? „Az ember azt adja, amit tud” – ahogy az író mondja.

Fotó: Vissza a mesevilághoz! Idén mintha gyorsabban pörögne az advent

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago