Megvan a tervszám, ma nyitunk!

A kormány március 27-én kihirdetett rendelete szerint a két és félmilliomodik oltás elérése után automatikusan enyhülnek a járványügyi korlátozások. Sokak megfeszített munkájának hála, a számláló a húsvéti hétvégén is folyamatosan pörgött, és íme, a tervszám – hamarabb is, mint ígérték – teljesült! A rendelet pedig rendelet, úgyhogy nyitunk. Mennyivel lesz könnyebb és tényleg könnyebb lesz-e mától? A mai napon 311 elhalálozott covidos beteget jelentettek.

Kinyithatnak a boltok, betartva egy új szabályt: tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat csak az üzletben. A 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott személy segítőjét és a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni a számításban. A bejutásra várakozóknak tartaniuk kell a 1,5 méteres távolságot, a vásárlótérben biztosítani kell a kézfertőtlenítés lehetőségét, a felületeket és a bevásárló kocsikat, kosarakat folyamatosan fertőtleníteni kell.

Nyitni reggel ötkor lehet, zárni legkésőbb este fél tízkor kötelező.

A kijárási tilalom este tíztől reggel öt óráig lesz érvényben.

Kinyithatnak a fodrászatok, a kozmetikák és az egyéb szolgáltatók.

Mindezeken túl április 19-én megkezdődik a tanítás az óvodákban és az iskolákban, ezt a kormányrendelet semmilyen feltételhez nem köti.

A munkaverseny hősei…

…az elmúlt két hétben kétségtelenül az oltást szervező háziorvosok meg az oltópontokon helytálló orvosok, asszisztensek, írnokok voltak. Szerencsére volt elég jelentkező és elegendő vakcina is ahhoz, hogy a tervszám teljesítve legyen. Mindannyian azt reméljük, hogy a bűvös két és félmillió a járványlánc másik végén, a szupertitkos Covid-osztályok egyre kimerültebb hőseinek is meghozza az enyhülést. Kevesebb lesz a fertőzött, a kórházi kezelésre szoruló, az intenzíven ápolt, a lélegeztetőgépre kapcsolt beteg. És sokkal-sokkal kevesebb a halott. Nem utolsó sorban pedig azt, hogy mi, civilek is fellélegezhetünk. Hogy mikor, azt ma még jósolni se tudja senki. Mert vannak azért itt egyéb tényezők.

Már a tervszám is kételyeket ébreszt…

…hiszen a hivatalos kommunikációban nem hangsúlyozzák, hogy mi mennyi. Két és fél millió beadott vakcina az hány millió védett ember? Magyarországon az átoltottság kétségtelenül jobb, mint a legtöbb európai országban, de mire elég? Virológusok, kórházi dolgozók, járványmatematikusok figyelmeztetnek: ez így, önmagában, semmire. Mert a tünetmentes hordozók, az „á, ez biztos nem Covid” típusú fertőző betegek, a járványt és a vírus létezését is tagadók, meg az igazoltan pozitív, felelőtlenül boltba, patikába járók itt vannak közöttünk. Szakértők mondják, hogy a fertőzöttek tényleges száma a teszttel igazoltakénak öt-tízszerese. És már hetek óta a brit variáns terjed, ami ragályosabb, a fiatalabbakat, sőt, a gyermekeket is veszélyezteti és nagyobb számban okoz gyorsan romló súlyos állapotot.

Nyitni muszáj…

…mondják, akik az utolsó tartalékaikat élik fel, akiknek a vállalkozása tönkrement, akiknek megszűnt a munkahelye, akik lassan bekattannak a bezártság és a mindentől elzártság miatt. A pedagógusok rettegnek az iskolanyitástól, a szülők egy része szintén, míg mások alig várják, hogy a gyermekfelügyelet és az online oktatás erejükön felüli gondjától megszabaduljanak. A bolti pénztárosok, postások, buszsofőrök, szociális munkások, az egyéb közszolgáltatásban és a termelésben dolgozók nem értik a „hisztit”, hiszen ők egy év óta húzzák az igát, többségükben oltatlanul, emberek százaival érintkezve egy-egy műszak alatt.

Enyhíteni a szigoron?…

…Nem szerencsés, de ha mégis, mert rendelet van róla, akkor ésszel, nagy-nagy körültekintéssel, normálisan működő informatikai rendszerekkel és tisztességes kommunikációval kellene. Folytatni a vakcinációt, ingyen osztani a megbízható FFP2 maszkokat, tesztelni ezerrel térítésmentesen, felderíteni és izolálni az esetleges járványgócokat, elvégezni a kontaktkutatást, szigorúan ellenőrizni a hatósági karantént, megtiltani a külföldön nyaralós utazásokat (igen, nekik is ott a magasságos NER-ben!), százszázalékos fizetést adni a táppénzre kerülőknek, méltányos alapfizetéssel segíteni a járvány miatt bevétel nélkül maradókat, büntetni a szabályszegést (igen, a felső tízezer köreiben is). Ja, meg elfelejteni a nyári budapesti foci EB-meccseket külföldről érkező csapatokkal és szurkolókkal, mert azok megrendezése ebben a kiszámíthatatlan helyzetben nem vall nagy bölcsességre, felelőtlen és nem is igazán etikus.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago