Közérzet / Életmód · 2019.04.23.

MEGHÖKKENTŐ – Nem tudunk többet a majmoknál?

A címbe foglalt kérdésre ad kimerítő válaszokat Dippold Ádám összefoglalója a Qubit.hu legutóbbi számában, amelyben felhívja a figyelmet Hans Rosling svéd orvos, valamint a fia, Ola és a felesége, Anna Rosling Rönnlund az ENSZ, a WHO és több más világszervezet adatai alapján született Tények (Factfulness) című könyvének tartalmára és Rosling meghökkentő téziseire.

Hiába lenne egyszerű tájékozódni a világ helyzetéről, a legtöbben tényként fogadunk el több olyan tévedést is, amely alapvetően befolyásolja az életről alkotott elképzeléseinket – állítja Ola Rosling svéd sztárstatisztikus, aki a napokban tartott előadást a Budapest School tanárainak és a Corvinus Egyetemen az érdeklődőknek.


Fogalmunk sincs, milyen szegénynek lenni, ha pedig kultúrsokk ér bennünket, az nem azért van, mert elutaztunk valahova Afrikába, a velünk egy vagyoni helyzetben lévők ugyanis nagyjából ugyanúgy élnek, mint mi.

A svéd orvos alapállítása, hogy egy egyszerű, a világ mostani állapotára vonatkozó teszten rosszabbul teljesítünk, mint a teljesen véletlenszerűen válaszoló majmok, ennek pedig nem az a magyarázata, hogy hülyék vagyunk, még kevésbé az, hogy idáig süllyedt a világ szellemi állapota, hanem az, hogy hibás premisszákból indulunk ki anélkül, hogy ellenőriznénk a tényeket. A tények pedig ott vannak: épp ez az, ami változott, most a neten bárki ellenőrizhetné is őket – bővebben a témakörről ITT olvashatunk.


[fbcomments]