Categories: Közélet

MATRICA – Még egy esély

Dr. Payrich Mária pszichiáter, a Kapcsolat ’96 Mentálhigiénés Egyesület elnöke és Porga Gyula polgármester fölragasztotta azokat a matricákat a Völgyhíd korlátjára, amelyeken a lelki elsősegély telefonszolgálat száma olvasható. A Veszprém Kukac tette közzé a felhívást, amelyben segítséget kértek a matricák megtervezéséhez és elkészítéséhez.

A KSH adatai alapján a rendszerváltás idején a világon Magyarországon volt a legmagasabb az öngyilkossági halálozás – mondta dr. Payrich Mária a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. – A 2014-es adatok alapján Európai viszonylatban a hatodik helyen állt a magyarországi halálozás, ami még mindig magas. Városunk különösen érintett ebből a szempontból, hiszen itt van az ország egyik legszebb völgyhídja, ami ugyanakkor sajnos negatív hírnevet is jelent, hiszen az ország egész területéről jönnek ide emberek azzal a céllal, hogy eldobják az életüket.

Veszprém megyében 2015-ben több mint 200, a városban több mint 50 alkalommal kértek segítséget a mentőszolgálattól öngyilkosság miatt. Tavaly ez a szám megyei szinten csökkent, Veszprémben viszont nem. 2015-ben a rendőrség négyszer, 2016-ban ötször vonult ki a viadukthoz öngyilkos halál miatt. A rendőrségtől származó információk szerint szinte minden héten érkeznek riasztások hozzájuk, hogy vonuljanak ki öngyilkosságra készülődő emberhez.

A veszprémi lelki elsősegély telefonszolgálatot is évről évre több krízishívás találja meg: 2015-ben 673, 2016-ban már 1134 ebből 478 hívásban fogalmazódott meg öngyilkossági terv, vagy merült fel az öngyilkosság gondolata

Tavaly decemberben is történt a viaduktról egy befejezett öngyilkosság – jegyezte meg az egyesület elnöke. – Akkor sok járókelő próbált meg segíteni az illetőnek, de nem tudták megtartani, a férfi leesett és meghalt. (Írásunk az esetről itt.) Ezt követően a szolgálatunkat hívta az a fiatalember, aki megpróbált segíteni az illetőnek, de nem sikerült neki, és ez nagyon megviselte őt. Ezt következően fogalmazódott meg bennünk: valahogy segítenünk kellene, hogy a bajban lévők akár az utolsó pillanatban is felhívhassák a szolgálat ingyenes számát. A Hívj minket! 116-123 projekt keretében azt terveztük, hogy matricákat helyezünk ki a hídra, amelyeken a telefonszámunk olvasható. A Veszprém Kukac tette közzé a felhívásunkat, erre jelentkezett Hujder Balázs a Tesz-Vesz Bt. képviseletében és a Paper Dog (Hungary) Kft. Segítségüket ezúton is köszönjük! A matricákat nemcsak a Viadukton helyezzük el, hanem Veszprém több pontján és a város környéki településeken is.

 

Porga Gyula kiemelte: örvendetes, ha civilek is segítenek abban, hogy Veszprém továbbra is élhető város maradjon. Ha csak egy ember életét megmentik a matricákkal, már megérte. Elárulta: az egyesülettel karöltve tervezik egy telefonfülke felállítását a Viadukt följáratánál, amivel újabb esélyt adnak a segítségkérésre.

Kérdésünkre Vókó Péter, a Paper Dog (Hungary) Kft. vezető fejlesztője elmondta, hogy a 2003 óta létező, londoni központú cég öt éve van Magyarországon. Angliában hatalmas kultúrája van az önkéntességnek, az anyacég például számtalan egészségügyi kampányt segített már a munkájával, így a cégvezető azonnal igent mondott, amikor a munkatársai felhívták a figyelmét a lelki elsősegély telefonszolgálat felhívására.

 [stextbox id=”grey”]Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes, lelki elsősegély számot![/stextbox]

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago