Közérzet · 2016.12.13.

ÖNGYILKOSSÁG – „Csak a kabátja maradt a kezemben…”

Látja a hídon a férfit. Arra lesz figyelmes, hogy valamire készül. Lassít az autóval, nem hisz a szemének. Egy ember mászik át a korláton. Befékez, kiugrik az autóból, és ezzel a lendülettel már fut is. – Mit csinál maga, álljon meg! – kiált rá a férfira, miközben az átlendül a korláton.

– Döbbenten látom, hogy két kezével a híd szélén tartja magát – mondja Ferenc, aki a Dózsaváros felől haladt át a viadukton, amikor észrevette a középkorú urat, aki nyilvánvalóan öngyilkosságra készült. Látta, hogy letette a táskáját a korlát mellé és felkapaszkodott. Ferenc monoton hangon, látszólag higgadtan mesél. Csak szaggatott lélegzete utal arra, milyen súlyos terhet vett magára, amikor az öngyilkos segítségére sietett.


– Minden nagyon gyorsan történik… Nem egyből ugrik, hanem valahogyan leereszti magát…, és kapaszkodik, iszonyat, nem is tudom, hogyan érek oda. A betonba kapaszkodik, letérdelek és átnyúlok a korlát rácsai között, megragadom az alkarját, borzasztó rémület fog el, teljes erőmből tartom, mi lesz, ha mégis lezuhan?

Ferenc kisportolt, erős fiatalember. A rettenetes élmény friss emléke felbolygatja, feláll, zaklatottan járkál és beszél. Ki akarja beszélni magából, mi mást tehet. – Hallom a saját hangom, ahogyan segítségért üvöltök, egy autóbusz megáll, a sofőr kinyitja az ablakot, kérdi, mi történik, segítsünk?  Mondom, ugrani készült, de elkaptam, a buszvezető rohan, átlépi a korlátot (te jóisten, vigyázzon magára, jöjjön vissza!). Megpróbál segíteni, felhúzni a súlyos testet, emberek gyülekeznek, más is átnyúl a korlát rácsain, segítenének, de nem lehet. Erősen markolom a férfi karját, ő pedig határozottan rám szól: Engedjen el! Engedjen el! Dehogy engedem! Dehogy! Minden erőmet megfeszítem, de bőrkabátja ujjából kirángatja a kezét, a végén már csak a kabátot fogom, vége. Hallom magamat zokogni, utána a kislányom sírását hallom az autóból, csak arra gondolok, haza kell vinnem őt – szakad ki belőle.

– Tartottam, ameddig tudtam. Egész életemben nyomasztani fog. Egyszerre rengeteg ember volt a hídon, telefonálgattak, volt, aki lebénultan meredt a semmibe, mások izgatottan beszélgettek, állt a forgalom, egy úr vigasztalt, ne sírj, mondta, te egy hős vagy, nem sok ember állt volna meg. A vállamra tette a kezét és megvárta velem a rendőröket.

[stextbox id=”grey”]

Öngyilkosok hídja?

A városképet markánsan meghatározó viadukt enyhén szólva rossz hírű. Többtucatnyi öngyilkosjelölt választotta ezt a helyet végzetes tettének elkövetésére. Másfél évtizede magam jártam körül a témát, építészek, városatyák, pszichiáterek ingatták a fejüket, amikor erről kérdeztem őket. Azt tanácsolták, hallgassunk, ne írjunk tragikus történeteket, ne tudósítsunk, ne informáljunk, mert ezáltal „népszerűsítjük” a viaduktot az öngyilkosságra készülők körében. Hogy hányan lelték halálukat a hídról leugorva? Sokan. A fenti történet kapcsán, sok veszprémi nevében, ismételten feltesszük a kérdést: Vajon tervez-e tenni bármit az önkormányzat, hogy a tragédiák sorozata befejeződjön?

A világban számos példa van arra, hogy magas építményen ráccsal, hálóval vagy plexifallal tették lehetetlenné, hogy az öngyilkosjelöltek leugorjanak. Például Párizs honatyái is kénytelenek voltak berácsoztatni az Eiffel-torony egyik pihenőjét, hogy megszűnjenek a végzetes mélybe ugrások.

A megoldások között korábban szóba jött a plexifal, a viadukt alá konzolos kinyúlással védőháló elhelyezését is fontolgatták. Végül a fásítás és az útszűkítés mellett döntöttek, ugyanis szakemberek, pszichológusok, pszichiáterek vélekedtek úgy, hogy amennyiben az öngyilkosjelöltnek a fakoronák láttán az az érzése támad, hogy az ágak felfogják a testét és az ugrás nem lesz halálos, akkor talán eláll a szándékától. Ezt az ötletet meg is valósították, hogy milyen eredménnyel, azt az azóta elkövetett tucatnyi tragédia tanúsítja.

[/stextbox]

[stextbox id=”custom”]A Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat ingyenesen hívható a 116-123-as telefonszámon, vezetékes és mobil készülékről egyaránt.[/stextbox]


[fbcomments]