Gazdaság

Márpedig az áram megdrágul

Vége az olcsó energiának. A rezsicsökkentésnek hála, egyelőre kevesebbet fizetünk az áramért a beszerzési árnál, de örökké nyilván nem tartható fenn ez a helyzet. Az áram megdrágul a világpiacon és a végén a lakosságon csattan az ostor.

Mintegy megötszöröződött a villanyáram beszerzési ára a covid előtti évhez képest. Gyakorlatilag napról napra emelkedik az ára. A magyar állam egyelőre megkíméli a fogyasztót a drágulástól, de ettől még valakinek a megemelt árat ki kell fizetni. Például az áramszolgáltatónak, amely majd veszteséges lesz. Ekkor akkor az állam kénytelen lesz helytállni, adósságba veri magát, aminek a kamatait még az unokáink is fizetni fogják.

Szerbiában a nova.sr internetes hírportál szerint nyártól 30 százalékos drágulást terveznek a lakossági áramnál, az iparban pedig 70 százalékost, ami hírül sem fedezi a számlát, ugyanakkor agyoncsapja elsőként a kisvállalkozásokat. Árat kell, hogy emeljenek, azonban vélhetően úgy már nem lesz fizetőképes kereslet a termékeikre.

Az áram megdrágul Svájcban is, ahol már az esetleges áramhiányra készítik fel a lakosságot. A svájci kormány áprilisban kezdte kidolgozni a terveket várható gázhiányra, ezzel párhuzamosan készülve áramhiányra is. Fogyasztáscsökkentő intézkedéseket hoznak. Ugyanakkor egy megfigyelőrendszert is működtetnek, amelynek a feladata a piaci helyzet és az áramellátás alakulásának a követése. Különös tekintettel a kérdésre, hogy Svájc mennyi ideig tudná behozatal nélkül biztosítani a saját áramellátását.

Horvát hírforrások a hazai olajmezők és gázlelőhelyek újbóli forszírozásáról adnak hírt. A kormány felszólította az INA-t, hogy termeljen ki több kőolajat, mert a jelenlegi mennyiség szinte semmi a lehetőségekhez képest. Horvátországban 38 kőolajlelőhely működik, ami a rijekai olajfinomító kapacitásának csupán a 15 százalékát adja.

A kilátásba helyezett orosz kőolajembargó miatt kialakult helyzetet a német kőolaj-finomítók arcátlanul kihasználják a nyereségük növelésére – állítják helyi ellenzéki politikusok. Németországban már csaknem 800 forint egy liter benzin. De benzinárban Ausztria még a németeket is megelőzi. Ez az eszeveszett drágulás pillanatnyilag megállt a magyar határnál, ám ez a helyzet örökké nem tartható fenn. Még akkor sem, ha az EU-s szabályok mozgásterét az országok igyekeznek kihasználni és csökkenthetik az üzemanyagra rakodó adóterheket.

Az EU Oroszország elleni kőolajembargójának a hatására Putyinék napi 285 millió dollár bevételtől esnek el, de jelek szerint az energiaválságot Európa is meg fogja szenvedni. Annak ellenére, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozza, a szankciókat úgy alakítják, hogy az ebből fakadó károkat Oroszországnak maximalizálják és minimalizálják Európának. Szinte biztosra vehető, hogy az áram mindenképpen megdrágul.

Fotó: pixabay

Veszpremkukac

Share
Published by
Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago