Közélet

LMP – A Csererdő és Márkó ügye a Parlamentben

Van-e fejlemény a Csererdő talajszennyezettségének kármentesítésével kapcsolatban? Ezt kérdeztem még az áprilisi közgyűlésen Veszprém polgármesterétől – emlékeztetett egy mai sajtótájékoztatón Gerstmár Ferenc, az LMP – Magyarország Zöld Pártja veszprémi önkormányzati képviselője.

A képviselő elmondta: a Csererdő területét érintő, vízbázist veszélyeztető szennyezés kárelhárítására – a gazdasági program alapján – a veszprémi önkormányzat állami beavatkozást igényelt. Az önkormányzat 2019-ben megbízta a VKSZ Zrt.-t a hulladéklerakó területén, illetve annak környezetében kimutatott szennyezettség miatt földtani közegre és felszín alatti vízre vonatkozóan a részletes tényfeltárás elkészítésével. A város kezdeményezte továbbá, hogy az állam a hulladéklerakóhoz kapcsolódó szennyezést kezelje összevontan a volt Bakony Művek szennyezésével, és mentesítse az önkormányzatot a feladat alól.

– Arról érdeklődtem, hogy a polgármester milyen információkkal rendelkezik a folyamat előrehaladásáról. – folytatta Gerstmár Ferenc. – Porga Gyula úgy reagált, hogy nincs információja a felmérésekről, majd megkeresi a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t. Azóta néma csend. Véleményem szerint a városvezetésnek sokkal aktívabbnak kell lennie egy ilyen súlyú ügyben és sürgetnie kell a kármentesítést.

Keresztes László Lóránt (LMP), az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke hozzátette:

– A felvetésnek külön aktualitást ad egy hasonló témájú eset. Az elmúlt hetekben egyre nagyobb nyilvánosságot kapott a Márkó I. dolomitbánya ügye. A nyílt karsztos területen fekvő elhelyezkedés miatt a vízbázist, beleértve a veszprémi vízbázist is, veszélyeztetheti az ottani hulladékkal kapcsolatos tevékenység. A veszprémi polgármester szerint túldimenzionálják a problémát a karsztvízért aggódó civilek és politikusok. A térség országgyűlési képviselője pedig azzal nyugtatja a kedélyeket: a bánya tulajdonosának nincs lehetősége arra, hogy szabályosan helyezzen el hulladékot a területén. Azt állítja, a márkói dolomitbánya vonatkozásában nem volt, jelenleg sincs és nem is lesz semmilyen idegen anyag beszállítására engedély kiadva. A Veszprém Vármegyei Kormányhivatallal együttműködve azon lesznek, hogy a vállalkozó minden szabályt betartson. Ennél azért nagyobb garanciák szükségesek, hiszen tudjuk, a fideszes politikusok legfeljebb szavakban elkötelezettek a környezet védelme mellett. Gondoljunk csak arra, miként kívánják akkumulátorgyarmattá tenni hazánkat. Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnökeként annyit ígérhetek, mindkét üggyel parlamenti szinten fogunk foglalkozni, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, hiszen a víz nemzeti kincsünk.

Keresztes László Lóránt bejelentette, hogy megkeresi Ovádi Pétert, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét a közös fellépés érdekében.

A képen Keresztes László Lóránt és Gertsmár Ferenc a sajtótájékoztatón

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago