Szórakozás

BALKAN MOST – A balkáni zene eddigi legnagyobb ünnepe Veszprémben

A Balkán tehetségeinek legátfogóbb körképe, a BALKAN MOST Fesztivál a térség sokszínű arcát mutatja be. Szeptember 7. és 9. között Veszprém óvárosában lesz neofolk, gipsy hop, bosnyák blues, etnojazz, izgalmas headlinerek és 26 showcase zenekar három színpadon.

A koncerteket egy háromnapos konferencia kíséri. Az ingyenes fesztivál teljes koncert- és konferenciaprogramja már fenn van a fesztivál oldalán.

A Balkán mindenkié

Veszprémben ismerős a balkáni zene. Nemcsak Boban Marković és zenekara teremtett már többször is fergeteges hangulatot a városban, de az Utcazene Fesztiválon is szerepeltek már balkáni zenét játszó bandák.
Az átfogó BALKAN MOST programmal kilenc balkáni országból 26 showcase fellépő érkezik Veszprémbe, olyan kuriózumokat felvonultatva, mint a neofolk, bunker lounge és a népdalokból merítő női a cappella. A kiemelt fellépők nemcsak az egykori Jugoszlávia utódállamaiból érkeznek. Az olasz jazzvirtuóz, Daniele Sepe, a katalán fővárosban alakult Barcelona Gipsy balKan Orchestra és a francia illetőségű, világjáró La Caravane Passe mind-mind sajátos módon értelmezik a térség örökségét. A görög popsztár, Marina Satti urban R’n’B köntösbe bújtatja a vokális hagyományt, a bosnyák ska-punk Dubioza Kolektiv ugyanazzal a lendülettel zenél, ami húsz éve a legismertebb bosnyák bandává tette őket.

Mi is az a Balkán?

Egy brand, amit az egész világ ismer, de valahogy kihagyták belőle a helyieket. Ezt orvosolja a BALKAN MOST lineup és a fesztivált kísérő konferencia. Ritkán hallható zenék: a magyar cigányzenéhez egészen közel eső román taraf, az édes-bús bosnyák sevdalinka, vagy épp feminista folk (a fellépők több, mint fele női zenekar, vagy női frontemberük van) töltik meg a veszprémi utcákat. A konferencia beszélgetésein egy több mint 200 fős nemzetközi szakembergárda járja körül a térség kiaknázatlan lehetőségeit és kulturális gazdagságát olyan provokatív panelek, mint a Fake Balkan és gyakorlati workshopok keretében, ahol a szakma elismert képviselői dolgoznak együtt művészekkel. Exkluzív szakmai programok várják a zenei szakmai és zenei sajtó képviselőit szerte Európából. A konferencia összegzése és kiterjesztése a négyéves MOST projektnek, ami a Hangvető vezetésével négy szakmai pilléren és európai együttműködéseken keresztül építette a térség kulturális reprezentációját a Kreatív Európa társfinanszírozásával.

Az EKF legfontosabb világzenei programja

A BALKAN MOST Fesztivál a WOMEX közreműködésével jön létre a Hangvető szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a MOST projekt támogatásával. A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program legfontosabb világzenei programja.

A fotón a Dubioza Kolektiv

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago