Közélet

UTCAFÓRUM – Tanárok nélkül nincs jövő

Felemelő volt csütörtökön délután a Bástya áruház melletti téren a tömegben ácsorogni. Diákok, tanárok, szülők mondták el az oktatással kapcsolatos véleményüket. Az ország 15 városában, köztük Veszprémben is megtartották a Levegőt! elnevezésű utcafórumot.

– A mai megmozdulásunk apropója a státusztörvény – mondta Király Viktor, a Lovassy gimnázium tanára, az egyik szervező. – Ez egy százoldalas dokumentum, amelynek lényege, hogy megszűnik a közalkalmazotti jogviszonyunk és köznevelési foglalkoztatottak leszünk. Külön szabályrendszer jön létre a pedagógusokra vonatkozóan, ami alkalmat ad a visszaélésekre. A státusztörvény tulajdonképpen a kormány válasza a másfél éve tartó tiltakozássorozatunkra, amit a kormány leegyszerűsített arra, hogy mi csak béremelést követelünk. A kormány ezzel a törvénytervezettel beismeri, hogy nem akar XXI. századi oktatást. Kisgyerekkorom óta két sarokpontja volt az identitásomnak. Az egyik, hogy tanár szeretnék lenni, a másik, hogy nem tudnék máshol élni, csak Magyarországon. A státusztörvény mindkettőt megingatta bennem. Minden pillanatban úgy érzem, hogy korlátoznak. Az új érettségi olyan béklyóba köt bennünket, ami lehetetlenné teszi, hogy gondolkodó embereket neveljünk.

Lechner András, a Deák iskola pedagógiai asszisztense, szakszervezeti vezető felolvasta a Pedagógus Szakszervezet 11 pontba foglalt követeléseit. Ő is azt hangsúlyozta, hogy nem a béremelés az egyetlen és legfontosabb, amit követel a szakszervezet.

Amikor a hallgatóság soraiból megkérdőjelezték a szakszervezetek hasznosságát, Fenyőházi Attila gyári munkás, szakszervezeti vezető kért szót:

– A társadalmunknak az a legnagyobb baja, hogy nem vagyunk hajlandóak odaállni egymás mellé. Ki fog kiállni értünk, ha mi nem állunk ki magunkért?

Tisztességes oktatást követelek az unokámnak!

A szervezők célja valóban egy utcafórum megtartása volt, ezért megkérték a jelenlévőket: tanárokat, diákokat, szülőket, mondják el a véleményüket, vagy írják le, és aztán ezeket felolvasták.

A résztvevők közül eleinte kevesen vették a bátorságot, hogy kiálljanak a a többiek elé, de aztán egyre többen jelezték, hogy szeretnének felszólalni.

Tanárok, nyugdíjas pedagógusok mondták:

– Én a csillogó szemekért tanítok.

– Pontoznak bennünket. Azt mondják, írjuk le, mit csinálunk az órákon. Nem tudjuk. Majd harminc év múlva derül ki, milyen munkát végeztünk.

– Nyugdíjas tanár vagyok, édesanyám tanítónő volt, minden testvérem és a lányom is tanár. Van egy unokám, akinek tisztességes oktatást követelek!

– Az a célom, hogy a diákjaimnak megadjam a lehetőséget a kritikai gondolkodásra. Kérem vissza a filozófiaóráimat!

– Negyvenhárom évig voltam a pályán, millió törvénymódosítást éltem meg, de mindig csak rosszabb lett.

Egy nyugdíjas úr is szót kért:

– Ez nem csak a pedagógusokról szól, hanem a gyerekeinkről, az unkáinkról, a jövőnkről, arról, hogy szabadon gondolkodhassunk. És mi van a többi elnyomottal: az ápolókkal, a tűzoltókkal, a szociális munkásokkal és mindenki mással?

A kormány leszakíthatja az összes virágot, de a tavaszt nem fogja tudni megállítani

Ezután a Lovassy egyik tanulója állt mikrofon elé:

– Budapesti vagyok. Egy olyan művészeti iskolába jártam, amely a szabadszájúságáról híres. Márciusban szomorúan olvastam, hogy aktuálpolitikai áthallások miatt betiltottak egy március 15-ei színdarabot. Görgetek az interneten, és egy volt osztálytársam mosolyog a tüntető tömegben egy fotón. Beszélgetek egy barátommal, akit telibe fújtak könnygázzal a Karmelitánál, és kirúgták az osztályfőnökét. Kiröhögik az unokahúgomat, mert gyógypedagógus akar lenni. Mindez rendkívül fáj nekem. Tanárok, diákok! Álljunk fel együtt a padokra, tépjük szét az állami tankönyveket, és kiáltsuk: Kapitány! Kapitány! A kormány leszakíthatja az összes virágot, de a tavaszt nem fogja tudni megállítani.

Sok diák követte őt. Őket idézzük:

– Szeretném megköszönni az itt lévő tanítóimnak, tanáraimnak, hogy eljöttek és hogy megtanítottak arra: el kell mondanom a véleményemet. És most válaszoljanak nekem: ki az, aki szereti ezt az országot? És ki az, aki látja a jövőjét ebben az országban?

– Minden nap küzdök a gondolattal, hogy elmegyek innen, de most elmondhatatlanul nagy öröm számomra, hogy itt vagyok. Ilyenkor látok egy icipici reménysugarat.

– Még fiatal vagyok, de már elvesztettem a reményt, hogy tanár legyek. Az nem zavarna, hogy éhen halok, de már megbecsültsége sincs a tanári pályának.

– Német–történelem szakos tanárnak készülök. Édesanyám is pedagógus, több diplomával, de egy hónapnyi diákmunkával többet keresek, mint amekkora az ő fizetése. Nincs tanár, nincs jövő!

Krámer György, az utcafórum moderátora megkérdezte a diákokat:

– A tanáraitok küldtek ide benneteket?

Hangos nem volt a válasz.

Egy fiatalember, miután a kezébe vette a mikrofont, kijelentette:

– Jelenleg azért rohadok egy gyárban, mert nem fordítottak elég figyelmet az oktatásomra.

Utána elreppelt egy meglehetősen kormánykritikus szöveget, és hatalmas tapsot kapott.

Ki lesz a következő?

A fórumon részt vettek az almádi Magyar–Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium diákjai, valamint tanárai. A tanárok felolvasták azt a nyilatkozatot, amellyel kiálltak elbocsátott kollégájuk mellett. A nyilatkozat aláíróinak névsorát is felolvasták. Egyikük hozzátette:

– Borzasztó nehéz volt tanárként megélni azt, hogy nincs fölöttünk védőernyő, a feletteseink nem állnak mellénk. Kérdés: ki lesz a következő?

A résztvevők ezután egy diáklány előadásában meghallgatták József Attila Levegőt! című költeményét, és közösen elmondták néhány versszakát. A rendezvény a Mi vagyunk a grund közös éneklésével ért véget.

Fotó: Hujder Balázs

József Attila: Levegőt!

(részlet)

Felnőttem már. Szaporodik fogamban

az idegen anyag,

mint szivemben a halál. De jogom van

és lélek vagy agyag

még nem vagyok s nem oly becses az irhám,

hogy érett fővel szótlanul kibirnám,

ha nem vagyok szabad!

Az én vezérem bensőmből vezérel!

Emberek, nem vadak –

elmék vagyunk! Szivünk, mig vágyat érlel,

nem kartoték-adat.

Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,

jó szóval oktasd, játszani is engedd

szép, komoly fiadat!

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago