Categories: Közélet

KÖZMŰVELŐDÉS – Budapest és Szeged után szabadon

Guzslován Gábor önkormányzati képviselő a legutóbbi közgyűlésen napirend előtti felszólalásában fölvetette, hogy Budapest és Szeged után Veszprém lehetne a következő város, ahol a kultúrában dolgozók visszakapják azokat a többletjuttatásokat, amik garantálják az elvett jogaikat.

A járvány okozta veszélyhelyzet kellős közepén, májusban elfogadott törvénymódosítás szerint a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállalók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását 2020. november 1-jével megszüntette a kormányzat – kezdte felszólalását a képviselő. – Ez egyben azt is jelentette, hogy a Közalkalmazottak jogállásáról szól törvényből a Munka törvénykönyvének hatálya alá kerüléssel a munkavállalók elvesztették a foglalkoztatás biztonságát, a kiszámítható szakmai előmenetelt, a bértáblába kódolt csekély mértékű, de azért az évek számával növekvő bért, egyes bérpótlékokat, a jubileumi jutalmat, a hosszabb felmentési időt és a minimálbér alapján fizetett, a több évtizede dolgozóknál maximálisan 8 hónapos végkielégítést.

Elmondta: Budapest még augusztus végén megegyezett a fővárosi intézmények vezetőivel és a Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével egy új kollektív szerződés létrehozásáról. Szegeden most tervezik közgyűlés elé vinni azt a megállapodás tervezetet, amely garantálja, hogy az érintett dolgozók továbbra is megkapják a jubileumi jutalmat, évi plusz öt nap szabadságot kapjanak, ahogy eddig is, részvételt kapjanak a városi érdekegyeztető fórumokon, a törvényinél magasabb végkielégítésüket megőrizhessék.

Itt az ideje, hogy Budapest és Szeged után Európa Kulturális Fővárosának készülve Veszprém legyen a következő város, ahol a kultúrában dolgozók visszakapják azokat a többletjuttatásokat, amik garantálják az elvett jogaikat, amikre a fedezet még ott kell legyen az idei pénzügyi tervekben – folytatta. – Kérem polgármester urat és a közgyűlés tagjait, hogy mielőbb lépjünk erre az útra, mutassunk példát mi is! Támogassuk, segítsük a hátrányt szenvedőket, legyünk méltányosak kulturális dolgozóinkkal!

Felvetésére semmilyen reakció nem érkezett…

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago