Közérzet · 2020.10.01.

KÖZMŰVELŐDÉS – Budapest és Szeged után szabadon

Guzslován Gábor önkormányzati képviselő a legutóbbi közgyűlésen napirend előtti felszólalásában fölvetette, hogy Budapest és Szeged után Veszprém lehetne a következő város, ahol a kultúrában dolgozók visszakapják azokat a többletjuttatásokat, amik garantálják az elvett jogaikat.

A járvány okozta veszélyhelyzet kellős közepén, májusban elfogadott törvénymódosítás szerint a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállalók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását 2020. november 1-jével megszüntette a kormányzat – kezdte felszólalását a képviselő. – Ez egyben azt is jelentette, hogy a Közalkalmazottak jogállásáról szól törvényből a Munka törvénykönyvének hatálya alá kerüléssel a munkavállalók elvesztették a foglalkoztatás biztonságát, a kiszámítható szakmai előmenetelt, a bértáblába kódolt csekély mértékű, de azért az évek számával növekvő bért, egyes bérpótlékokat, a jubileumi jutalmat, a hosszabb felmentési időt és a minimálbér alapján fizetett, a több évtizede dolgozóknál maximálisan 8 hónapos végkielégítést.


Elmondta: Budapest még augusztus végén megegyezett a fővárosi intézmények vezetőivel és a Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével egy új kollektív szerződés létrehozásáról. Szegeden most tervezik közgyűlés elé vinni azt a megállapodás tervezetet, amely garantálja, hogy az érintett dolgozók továbbra is megkapják a jubileumi jutalmat, évi plusz öt nap szabadságot kapjanak, ahogy eddig is, részvételt kapjanak a városi érdekegyeztető fórumokon, a törvényinél magasabb végkielégítésüket megőrizhessék.

Itt az ideje, hogy Budapest és Szeged után Európa Kulturális Fővárosának készülve Veszprém legyen a következő város, ahol a kultúrában dolgozók visszakapják azokat a többletjuttatásokat, amik garantálják az elvett jogaikat, amikre a fedezet még ott kell legyen az idei pénzügyi tervekben – folytatta. – Kérem polgármester urat és a közgyűlés tagjait, hogy mielőbb lépjünk erre az útra, mutassunk példát mi is! Támogassuk, segítsük a hátrányt szenvedőket, legyünk méltányosak kulturális dolgozóinkkal!

Felvetésére semmilyen reakció nem érkezett…


[fbcomments]