Categories: KözéletEgyéb

KÖZGYŰLÉS – Volt-nincs Némedi-ügy

A napirendi felszólalások előtt Porga Gyula polgármester bejelentése borzolta fel a kedélyeket az önkormányzat decemberi közgyűlésén. Miután Hartmann Ferenc szocialista frakcióvezető legutóbb tájékoztatást kért az ISZSZ-nél feltárt, nagy értékre elkövetett gazdasági csalás és hűtlen kezelés bűntette miatt indított rendőrségi vizsgálat jelenlegi állásáról, a polgármester elmondta: a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság múlt hét végi tájékoztatása szerint a nyomozás részben lezárult.

Arra is volt lehetőség – tette hozzá –, hogy betekintsenek a Intézményi Szolgáltató Szervezettel kapcsolatos nyomozati anyagba, erre dr. Kovács Gergely ügyvédnek adott meghatalmazást. Három személlyel szemben születik vádemelési javaslat, de Némedi Lajos alpolgármester ellen semmilyen nyomozati eljárás nem folyt, őt sem gyanúsítottként, sem tanúként nem hallgatta ki a hatóság. Ezek a szigorú tények – jelentette ki Porga Gyula, majd Hartmann Ferencnek szegezte a kérdést: lesz-e vajon bátorságuk elnézést kérni az általuk 755 nap óta folyamatosan bűnelkövetéssel gyanúsított alpolgármestertől? Hartmann frakcióvezető portálunknak utóbb elmondta, hogy a birtokában lévő bizonyítékok alapján nincs okuk a bocsánatkérésre. Magyarországon ma jogszolgáltatás van igazságszolgáltatás helyett, a véleményüket pedig a továbbiakban is fenntartják.

Némedi Lajos egy rövid közleményt olvasott fel, amiben kiemelte: „Nincs és nem is volt a nyomozóhatóságok asztalán semmiféle Némedi-ügy, amint azt próbálta beásni a közvélemény tudatába Veszprém és környéke választópolgároktól független országgyűlési képviselője, valamint néhány volt és jelenleg hivatalban lévő önkormányzati képviselő. És még mielőtt mindenkinek boldog karácsonyt kívánt volna, azt üzente, hogy „a hazugságokat terjesztőket a Jóisten fizesse meg!

A napirend előtti felszólalások sorában Gerstmár Ferenc a Greenpeace novemberben közzétett felmérésére utalva adott hangot aggodalmának az egykori Bakony Művek 130 hektárnyi területének vegyi szennyezettsége miatt. A 2009 és 2011 között végzett kármentesítés nem volt teljes, és mivel a város karsztosodott területen fekszik, a szennyeződések gyorsan és mélyre szivároghatnak, ezáltal pedig az ivóvízbázist veszélyeztetik. Kérdésére, hogy mit tud tenni az önkormányzat a teljes kármentesítés érdekében és lehet-e állami intézkedésre számítani, Porga Gyula elmondta, hogy foglalkoznak a problémával. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel már több alkalommal egyeztettek, mert az önkormányzatnak nincs elegendő forrásfedezete egy ilyen nagyságrendű feladatra.

Katanics Sándor arra volt kíváncsi, miért szűnik meg január elsejétől a veszprémi bölcsődékben a vendégétkeztetés, vagyis az éthordóban való elvitel lehetősége. Ezzel mostanáig sok közalkalmazott és idős, nyugdíjas ember élt. Porga Gyula törvényi szabályozásra hivatkozott, amit az önkormányzatnak alkalmaznia kell. Eszerint a jövő évtől csak profitorientált vállalkozás formájában lehet vendégétkeztetni. Az Egyesített Szociális Intézmények által kínált lehetőség azonban eddig és a jövőben is a 65 év felettiek rendelkezésére áll.

Hartmann Ferenc a város közútjainak és gyalogos-átkelőhelyeinek jobb megvilágítása érdekében emelt szót. A gyalogosok és a gépjárművezetők számára egyaránt veszélyforrást jelentenek a rosszul kivilágított útszakaszok, különösen a téli időszakban. Rendőrségi információ szerint az elmúlt négy évben 34 közlekedési baleset történt a veszprémi gyalogos-átkelőhelyeken, ezért arra kérte a közgyűlést, hogy a jövő évi költségvetésben teremtsék meg a nagyobb biztonságot adó lámpatestek felszerelésének fedezetét.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago