Közérzet · 2022.11.17.

KÖZGYŰLÉS – Kinyitnak a kis posták?

Hartmann Ferenc frakcióvezetőnek (MSZP–LMP–Párbeszéd) a veszprémi kis posták újranyitásáról szóló interpellációjával kezdődött a közgyűlés. Porga Gyula polgármester szerint a kis postákat valószínűleg 2023. január 1-jén újra megnyitják.

– Tegnap tárgyaltam Fónagy János államtitkárral – mondta a polgármester. – Amennyiben az önkormányzat átvállalja a három veszprémi kis posta fenntartási költségének felét, akkor ezek a posták legkorábban 2023. január elsejétől újból fogadhatják az ügyfeleket. A Magyar Postától kapunk egy kimutatást arról, hogy mennyibe kerül ezeknek a fiókoknak a fenntartása. Kértem egy kimutatást arról is, hogy mekkora a napi forgalmuk. Amennyiben megkapjuk ezeket az adatokat, a decemberi közgyűlésre be tudjuk hozni a kérdést.

kis posták közgyűlés, KÖZGYŰLÉS – Kinyitnak a kis posták?

Benczik Gabriella (Párbeszéd) a Jutasi úti hulladékudvarral kapcsolatban nyújtott be interpellációt:


– Mikorra várható a Jutasi úti hulladékudvar megnyitása a veszprémi lakosság felé, valamint hogyan érvényesíti a fenntartó az energiatakarékosság jegyében az üres hulladékudvar megvilágításának csökkentését?

A témával hírportálunk is foglalkozott.

A polgármester válasza a következő volt:

– Az üzem jogszerű működéséhez eszközök is ellenek. Ezek beszerzése folyamatban van. 2023. október 1-je a befejezés dátuma, de reméljük, hogy ennél előbb megkezdi működését a hulladékudvar. Vizsgálják az energiatakarékos LED-lámpákkal megoldott éjszakai kivilágítás csökkentését, mert a rendszer jelenleg nem teszi lehetővé a csökkentett üzemmódot.

Benczik Gabriella azt is elmondta, hogy az ott lakók megdöbbenve nézték a hulladékudvarhoz vezető út mentén történt fakivágásokat. A polgármester ígérte, hogy utánajárnak, mi történt.

Kiállunk az oktatás ügye mellett

– Veszprém is részt vesz a vidéki városok közös akciójában, amellyel a közoktatásért emelik fel a szavukat – kezdte napirend előtti felszólalását Gerstmár Ferenc képviselő (LMP). – Országszerte november 17-én 17 óra 17 perckor indul a megmozdulás. Veszprémben fáklyás felvonulással tiltakoznak az oktatás minden területén tapasztalható áldatlan állapotok ellen. Világítsunk a sötétben! Így szól a felhívás. Mi, a veszprémi MSZP–LMP–Párbeszéd képviselőcsoport tagjai kiállunk az oktatás ügye mellett. Támogatjuk a pedagógusok követeléseit. A tanárok többek között egy hosszú távú stratégia kidolgozását, a közoktatás modernizációját, az oktatás és a pedagógusok szakmai autonómiájának visszaállítását, a Nemzeti alaptanterv átdolgozását, a szabad tankönyvválasztást, gyermekbarát, esélyteremtő oktatás megteremtését szeretnék elérni. Mindezekhez azonban nulladik lépés a béremelés. Ha ez nem történik meg: ki fog holnap tanítani? Polgármester úr korábban azt mondta, az iskolák működésében nem az a fontos, ki fizeti a villanyszámlát. Azóta kiderült: az önkormányzati fenntartású iskolák államosításával lejtőre került az ágazat. Ideje felkapcsolni a lámpát!

Felszólalására nem volt reakció.

kis posták közgyűlés, KÖZGYŰLÉS – Kinyitnak a kis posták?
Gerstmár Ferenc felszólalását követően fölemelt egy világító lámpát

Nem zárják be a dózsavárosi idősek klubját

A közgyűlés elfogadta az Energetikai Tanács beszámolóját, amelyből kiderült, hogy:

 • a Veszprémi Petőfi Színház az energiatakarékossági intézkedéseknek köszönhetően 2021. év azonos időszakához viszonyítva 10 millió forint megtakarítást realizált, melyből 7 millió forint a gázdíj;
 • a Veszprémi Művészetek Házában 25 százalékkal csökkent az energiafelhasználás;
 • az Agóra Veszprém Kulturális Központban és intézményeiben a takarékossági intézkedéseknek köszönhetően 2021. év hasonló időszakához képest a villanyfogyasztás napi 115 kW-tal, a távhő napi 1,3 GJ-lal csökkent, Gyulafirátóton, Kádártán és Jutaspusztán is jelentős energia-megtakarítást értek el;
 • az Eötvös Károly Megyei Könyvtár gázfogyasztása a 2021. októberi állapothoz képest 5648 m3-rel csökkent, a megtakarítás 1,9 millió forint, a Dózsavárosi Könyvtárban 367 m3-rel csökkent, a megtakarítás 45 ezer forint. Az áramfogyasztásra adat a Dózsavárosi Könyvtár esetében áll rendelkezésre, a 471 kWh megtakarítás 62 ezer forintt;
 • a Lackó Dezső Múzeum energiafelhasználása csökkent az előző év korábbi időszakához képeset;
 • az óvodákban a gázfogyasztás átlagosan 34 százalékkal, a villamosenergia fogyasztás 23 százalékkal csökkent a tavalyi év korábbi időszakához képest;
 • a bölcsődékben a gázfogyasztás átlagosan 54 százalékkal, a villamosenergia fogyasztás 12 százalékkal csökkent a tavalyi év korábbi időszakához képest;
 • a volt SZMT székház bérleti pályázatára nem érkezett érvényes ajánlat, így a gázkazános fűtési rendszert leállították;
 • a Mártírok útja 11. irodaházban lezárták a fűtési rendszert, tavaly a téli hónapokban a fűtési rendszer működtetése havi 500 ezer forint kiadást jelentett;
 • a közoktatási célú két forfa épületben – az egyik a Veszprémi Cholnoky Jenő Általános Iskola területén, a másik a Fecske utcában a Veszprémi SZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum szomszédságában található – leállították a fűtési rendszereket;
 • az önkormányzat fenntartásában működő idősotthonokban és klubokban folyamatosan arra törekednek, hogy az ellátás minőségének fenntartása mellett racionálisan csökkenteni tudják az energiafelhasználást;
 • a VKSZ Zrt. telephelyein (Házgyári út 1., Kistó utca , Bagolyvári parkolóház) a 2021. évhez képest a gázfogyasztás közel 50, a villamosenergia fogyasztás 10–15 százalékos csökkenést mutat;
 • a Veszprémi Intézményi Szolgáltató Szervezet megtakarítása 1,2 millió forint;
 • Veszprém Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a megvalósított intézkedésekkel, a 2021. októberi bázisévhez viszonyítva 28 százalékkal kevesebb villamos energiát és 71 százalékkal kevesebb gázt fogyasztott, ezzel 2,3 millió forintot takarított meg.

Az Energetikai Tanács javasolja, hogy a szociális intézmények közül a VKTT Egyesített Szociális Intézménye 2. számú, dózsavárosi idősek klubja a korábbi gyakorlatnak megfelelő nyitvatartási időben üzemeljen tovább.

Az Energetikai Tanács javasolja továbbá, hogy a kulturális intézmények közül a Gyulafirátóti Művelődési Ház délutáni nyitva tartás (20.00 óráig) mellett továbbra is működjön, azonban a Gyulafirátóti Művelődési Ház könyvtára zárjon be azzal, hogy a könyvtári szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosított legyen.

Biztonsági hitelt vesz föl a VKSZ Zrt.

Kisebb vita után megszavazta a közgyűlés, hogy a VKSZ Zrt. 2,1 mlliárd forint „biztonsági” hitelt vegyen fel.

Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója ezt a gáz jelentős drágulásával indokolta:

– Amíg a korábbi években 3–500 millió forint volt a havi fűtésszámlánk, addig idén várhatóan havi 2–3 milliárd forint lesz. A hitel csak egy biztonsági keret, amit a távhőszolgáltatás zavartalan lebonyolításáért igényeltünk arra az esetre, ha előbb érkezik meg az MVM-től a számla, mit az állami támogatás a mi számlánkra. Saját tartalékunkból ezt nem tudnánk finanszírozni.

Katanics Sándor független képviselőnek arra a felvetésére, hogy a városnak sokkal előbb el kellett volna indítania ezt a folyamatot, Temesvári Balázs ezt válaszolta:

– Késtek az állami szabályozók: a rendeletek, jogszabályok. Ez kényszerítette gyors reagálásra a távhőszolgáltatókat nemcsak Veszprémben, hanem országosan.

Nő a bérlakások bérleti díja

– Az önkormányzati bérlakások bérleti díja nem fedezi ezeknek a lakásoknak a fenntartási költségét, ezért szükséges az emelés – mondta Brányi Mária alpolgármester (Fidesz – KDNP). – A bérlők közül egyébként 43 háztartásnak összesen 23 millió forint tartozása van. 2023 áprilisában új lakásrendeletet terjesztünk a közgyűlés elé, amivel majd megszűnnek a mostani rendelet anomáliái.

– A bérleti növekmény 33 millió forint lenne – kért szót Guzslován Gábor (Szakszervezetek). – Az emelés a jelenleg is hátralékban lévőket nagyon nehéz helyzetbe hozza. Véleményem szerint a szociális bérlakások jelenlegi árait meg kellene tartani.

Brányi Mária szerint a két doboz cigaretta árával történő emelés nem teszi tönkre a bérlőket. Porga Gyula pedig elmondta: méltánytalan a piaci áron lakást bérlőkkel szemben, hogy az önkormányzat ilyen alacsonyan tartja a bérleti díjakat. Az emelésről szóló rendeletet a többség megszavazta.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]