Közérzet · 2022.10.02.

Energiakrízis – Energetikai Tanács alakult

– Nehéz kihívások előtt állunk. Komoly döntésekre lesz szükség, ezért most rendkívül fontos a bizalom. Az energiakrízis következményeit Veszprém se tudja elkerülni, miután az év végén lejárnak az energiaszolgáltatókkal kötött önkormányzati szerződések – fogalmazott Porga Gyula polgármester a legutóbbi közgyűlésen.

Sürgősséggel tárgyalta és néhány hozzászólást követően egyhangúlag fogadta el a testület az Energetikai Tanács létrehozásáról szóló előterjesztést. A polgármester bevezetésként elmondta, hogy mindennek az uniós szankciók az okai. Emiatt szabadultak el az energiaárak, ami mostanra ránk dőlt, de van bátorságunk, és helyt fogunk állni.

– Ami nem kötelező alapfeladat, az átgondolásra szorul, betartva egy aranyszabályt: olyan javaslatot nem fogunk támogatni, ami bármilyen létszámleépítéssel járna – ígérte Porga Gyula.


Hartmann Ferenc ellenzéki frakcióvezető (MSZP–LMP–Párbeszéd) hozzászólásában megjegyezte: Oroszország jogtalan háborút indított Ukrajna ellen. Az energiakrízis ezzel kezdődött, nem a szankciókkal. Kijelentette, hogy a város jövő évi biztonságos üzemeltetésében partnerként fognak együttműködni.

Az Energetikai Tanács összetételével kapcsolatban Guzslován Gábor képviselő (Szakszervezetek) módosító indítványt fogalmazott meg. Mivel minden megszorítás munkavállalói kérdés is, azt javasolta, hogy a tanács munkájában az önkormányzat által fenntartott intézmények és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok közalkalmazotti/üzemi tanácsainak vezetői állandó meghívottként vehessenek részt. A polgármester a felvetést nem tartotta indokoltnak, mondván, a válságkezelés intézményvezetői feladat. Nincs szükség a szerepek összemosására, amikor a kérdés az, hogy mennyi gázt tud vásárolni az önkormányzat és abból mely intézményeket tudja működtetni jövőre. Ezt követően a módosító indítványt a testületi többség elutasította.

Az előterjesztésből kiderül, hogy a földgáz- és villamosenergia felhasználását a 2021. évi fogyasztás 75 százalékában szükséges korlátozni. Az energiafogyasztás csökkentése nem érinti a Veszprémi Bölcsődei és Egészségügyi Alapellátási Intézményt, az óvodákat, a gyermekek átmeneti elhelyezését szolgáló családok átmeneti otthonát, valamint az orvosi és védőnői rendelőket.

Az Energetikai Tanács az energiakrízis fennállása alatt működik nyolc állandó taggal. A polgármesteren kívül a két alpolgármester, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója, az önkormányzat átláthatósági biztosa, valamint a pénzügyi és költségvetési, a tulajdonosi és a közjóléti bizottságok elnökei a tagjai. Mellettük állandó meghívottként vesz részt a munkában a város jegyzője, a polgármesteri hivatal szakterületileg illetékes irodavezetői, az önkormányzati fenntartású intézmények vezetői és az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok vezető tisztségviselői. Az első ülésüket október második hetében tartják.

Egyelőre tehát nincs válasz azokra a kérdésekre, amelyeket szeptember elején küldtünk el Porga Gyulának. Minden bizonnyal az Energetikai Tanács ülésein dől majd el, hogy:

– Kell-e számítani önkormányzati fenntartású intézmények működésének korlátozására vagy szüneteltetésére a megnövekvő rezsiköltségek miatt? Ha igen, melyek ezek?

– Tervezik-e az áramfogyasztás korlátozását a közterületek, középületek világításának csökkentésével?

– Milyen önkormányzati segítségre számíthatnak a nehéz helyzetbe kerülő családok, idősek, egyedülállók?

– Előfordulhat-e, hogy a költségvetési egyensúly megteremtése érdekében bizonyos beruházásokról le kell mondani?

Illusztráció: shutterstock.com


1 Response

  1. tjk szerint:

    Csak a Tanács tagság számát gyűjtik, “jól jöhet még”! Szakember nem is kell?
    Legalább egy legyen már!

[fbcomments]