Gazdaság / Egyéb · 2022.10.20.

Hulladékudvar – Elkészült, de felveri a gaz

Nem működik Jutas garázstelepen a tavasszal uniós támogatással elkészült szelektív hulladékudvar. A kerítésen belül burjánzó parlagfűrengetegre egy olvasónk hívta fel a figyelmünket.

Olvasónk szerint a munkások levonulása óta egy árva lelket sem lehet látni a területen. A hozzánk eljuttatott fotókon az látszik, hogy a telephely üres és embermagasságú a parlagfű. A Veszprémi Közüzemi Szolgáltatótól megtudtuk, hogy az üggyel kapcsolatos kérdéseinkkel rossz helyen kopogtattunk. Kérdéseinket a VKSZ Zrt. az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társuláshoz továbbította. Az elhagyatott hulladékudvar ugyanis az általuk bonyolított KEHOP-projekt építési feladataként valósult meg.

A társulás megerősítette, hogy a létesítmény határidőre elkészült, megtörtént a műszaki átvétele is. Ám egyelőre nem sikerült beszerezni a gyűjtőedényeket, konténereket, ami – a társulás tájékoztatója szerint – a Nemzeti Fejlesztési Programiroda feladata. Az üzemeltetéshez természetszerűen hulladékgazdálkodási engedély is kell, ehhez viszont a „nevezett eszközöknek rendelkezésre kell állniuk”. Magyarán, nincsenek meg a feltételek a hulladékudvar működéséhez. Az üzemeltetőnek át nem adott létesítmény fenntartási, állagmegóvási feladatai a Társulásra hárulnak – tudtuk meg a tájékoztatóból.


Jó hír viszont, hogy a „gyomok kaszálása jövő héten megtörténik” és az is, hogy a támogatási szerződés szerint a projekt befejezési dátuma 2023. október 1.

hulladékudvar, Hulladékudvar – Elkészült, de felveri a gaz

A beruházás indulásáról 2018 februárjában számoltunk be, majd 2019 decemberében tértünk vissza rá. Ekkor Mészáros Lőrinc tőzsdei érdekeltsége, az Opus Global Nyrt. közleményben adta hírül, hogy a Mészáros és Mészáros Kft. hat észak-balatoni település – Zalahaláp, Balatonfüred, Pápa, Veszprém, Ajka és Zirc – hulladékgazdálkodási infrastruktúráját, illetve technológiáját korszerűsíti. A 2,75 milliárd forint végleges összértékű megbízást nyílt közbeszerzési eljáráson nyerték el.

A hat települést érintő projektre megítélt támogatás összege időközben 3,3 milliárd forintra, a teljes költsége pedig 3,7 milliárdra nőtt – olvasható a hosszú nevű önkormányzati társulás múlt évi beszámolójában. Ugyanitt a működtetés fent említett feltételéről is szó esik. E szerint: a hulladékudvarok edényzetének beszerzését célzó eljárás, az egyéb közbeszerzési eljárás, valamint a szemléletformálás feladatellátásra irányuló eljárás megindítása a közeljövőben várható.” A beszámoló dátuma 2021. december 31.

Jelenleg tehát ott tart az ügy, hogy van egy 90 százalékban uniós forrásból támogatott, fullra kész, csilivili hulladékudvarunk, amit gyűjtőedények és hulladékgazdálkodási engedély hiányában felver a gaz. Bizakodva várjuk így 2022 vége felé, mit hoz a közeljövő.

KEHOP – Az Európai Unió által támogatott Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program, amelynek célja, hogy az uniós államokban javuljon az árvízvédelem, a hulladék- és szennyvízgazdálkodási szolgáltatások, valamint a jó minőségű ivóvízellátás. Segíteni szándékozik a természetes élőhelyek és fajok megóvását, az energiahatékonyság növelését és a megújuló energiaforrások felhasználását.

Fotók: olvasónktól


1 Response

  1. 2022.10.29.

    […] Jutas garázstelepen készen áll a csilivili szelektív hulladékudvar, de nincsenek benne konténerek, gyűjtőedények. Mennyire gazdagok vagyunk: […]

[fbcomments]