Categories: KözéletEgyéb

KÖZGYŰLÉS – Hol a pénz?

A volt ének-zenei iskola épületének sorsa, a kézilabdaklubnak kölcsönadott hatszázmillió és a hulladéklerakó bűze is téma volt a januári közgyűlésen.

Leszavazta a többség Hartmann Ferenc (MSZP) indítványát, melyben azt javasolta, tárgyalja meg és nyújtsa be az önkormányzat a Csatárhegy fejlesztését segítő pályázatot. Az ellenzéki frakcióvezető elmondta, a Földművelésügyi Minisztérium felhívásának segítségével a meglévő utat kiszélesíthetnék, újat építhetnének a kilátóig, illetve a vízvételi helyet áthelyezhetnék. Porga Gyula (és vele a testület többsége) nem támogatta a napirend megtárgyalását. Indoklásában a polgármester kifejtette, várhatóan nem nyernének a pályázaton, mert az elsősorban a hátrányos helyzetű, illetve kistelepüléseknek szól. Hozzátette, a Csatárhegyen meglévő problémák továbbra is „kihívást jelentenek”, terveik szerint az idei évi költségvetésben néhány millió forintot elkülönítenek majd az infrastruktúra fejlesztésére.

Hatszáz millióval lógnak

Szintén Hartmann Ferenc kérdezett rá napirend előtt, immáron sokadik alkalommal arra, mi a helyzet azzal a hatszáz millió forinttal, amelyet évekkel ezelőtt az önkormányzati tulajdonú VKSZ Zrt. adott kölcsön a kézilabdaklubnak. Felelevenítette, hogy a cég, illetve a Csarnok Kft. több részletben adott kölcsön, és ezen szerződések határideje 2016 júniusában, illetve év végén lejárt. Azóta újabb és újabb meghosszabbítások miatt ezt az összeget még mindig nem fizették vissza, és a tervezett tőkeemelés is elmaradt. Porga Gyula válaszában emlékeztetett, tavaly a Duna Aszfalt lett a klub többségi tulajdonosa az Építők Sportegyesület mellett, ráadásul az év végén az egyesületnél szintén nagy változások történtek az elnök lemondásával. A tisztújítás lezajlott, ennek jogi bejegyzése folyamatban van. Amint ez lezárul, összeülhet a zrt. közgyűlése és ott a tőkeemelési javaslat elbírálásáról, és a hitel visszafizetésének feltételeiről (!) is tárgyalnak. Addig türelmet kérnek – tette hozzá. Hogy milyen feltételeket kell tisztázni egy meglévő szerződés esetén, arra nem tért ki a polgármester.

Két új körforgalom

Az ellenzéki képviselő a húszemeletes déli részénél, úgymond az OTP parkolólemez alatti terület sorsát is firtatta. Felhívta a figyelmet, hogy az egykori üzletek évek óta siralmas képet mutatnak. Az ingatlan korábban nem volt önkormányzati tulajdonban, így azt kérdezte, sikerült-e megszerezni, illetve mikor teszi rendbe az önkormányzat a méltatlan állapotban lévő részét a belvárosnak. Porga Gyulától megtudtuk, az államtól ingyenesen tulajdonba kapta a város a területet, ahol tizennégy férőhelyes parkolót alakítanak ki, a tervek szerint az ehhez szükséges összeget az idei évi költségvetés biztosítja majd.

Forgóné Kelemen Judit, a Jobbik önkormányzati képviselője a lakótelepek parkolási problémáira hívta fel a figyelmet napirend előtt, a kérdéseire Porga Gyula írásban válaszol.

Brányi Mária alpolgármester a Budapest út és Mártírok útja kereszteződésben megvalósuló fejlesztésről beszélt. A két körforgalom és környékének kialakítására január végén kötnek szerződést, és a kivitelezőnek december 11-ig be kell fejeznie a munkálatokat.

Akkor büdös van, vagy nincs?

A napirendeket gyorsan lezavarta a testület, érdemi hozzászólás mindössze a királyszentistváni hulladéklerakó éves beszámolója kapcsán hangzott el. Ez nem is csoda, hiszen a környező települések lakói évek óta szenvednek a lerakóról áramló bűz miatt. Gerstmár Ferenc (LMP) a lakossági panaszok miatt tett intézkedések kapcsán kérdezte, hogy megszűnt-e a probléma. Katanics Sándor (DK) idézett a beszámolóból, mely szerint „a projektekben beszerzett eszközöket, megvalósított létesítményeket üzemeltető a vonatkozó hulladékgazdálkodási engedélyekben foglaltak szerint, a projektcéloknak megfelelően használja”. Ennek némileg ellentmond egy másik nyilatkozat, melyet szintén felolvasott. Takács Szabolcs megyei kormánymegbízott arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy több alkalommal is vizsgálták a hulladéklerakó működését, a hatósági ellenőrzések során kiderült, hogy a létesítmény nem a környezethasználati engedélyben foglaltak szerint működik. Ezért bírságot is kiszabott a kormányhivatal. Katanics Sándor úgy vélte, még mindig az ígéreteknél tartanak, mert ha az engedélyek alapján működnének, akkor nem kellett volna novemberben elszállítani az úgynevezett stabilizált biológiai hulladékfrakciót, mint a szag feltételezett forrását. Arra is kitért, az előírt véderdő kialakítása sem valósult meg az eredeti tervek szerint, így most nehéz elhinni, hogy pár hónap alatt pótolták azt. Forgóné Kelemen Judit a likviditási gondok kapcsán azt tudakolta, várhatóak-e elbocsátások.

Czaun János, mint az önkormányzati társulás elnöke utóbbi kapcsán elmondta, állandó munkaerőhiánnyal küzdenek, így elbocsátásokat nem terveznek. A többi felvetésre reagálva elmondta, a véderdő pótlása november végéig megvalósult. Azt is hozzátette, az illetékes környezetvédelmi hatóság által első fokon kiszabott bírságról szóló határozatot fellebbezésükre másodfokon megsemmisítették. A lakossági panaszok miatt készített cselekvési tervet maradéktalanul megvalósították – tolmácsolta az üzemeltető kft. válaszát. Hogy még mindig büdös van-e a környező településeken vagy sem, azt nem tudtuk meg.

[stextbox id=”grey”]

Megújulhat a volt ének-zenei iskola épülete

Egy tartózkodás (Forgóné Kelemen Judit) mellett megszavazta a közgyűlés, hogy a város megvásárolja az egykori ének-zenei iskola épületét. Az Óvári Ferenc utcában található ingatlant a Modern Városok Program keretében, a Petőfi Színház rekonstrukciójához kapcsolódóan felújítják. A 252 millió forintos vételár fedezetét a kormány által biztosított összeg jelenti.

[/stextbox]

Drahos Nikolett

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago