Categories: Közélet

ELEFÁNTYUK – Sümegi Elemér a díjazott

A hegedűkészítő és -javító Sümegi Elemér vehette át az Utas és holdvilág antikváriumban az Arany Elefántyuk-díjat a múlt havi kitüntetettől, Oravecz Edittől, a Pannon Várszínház színésznőjétől.

Egyre bővül az a kör, amelynek tagjai minden hónap 23-án megjelennek az Utas és holdvilág antikváriumban, hogy együtt ünnepeljék az aktuális díjazottat, aki hozzáadott valami fontosat és hasznosat Veszprém kulturális, tudományos életéhez és akit a társaság titkos szavazással választ ki.

Ezúttal Sümegi Elemér vehette át az ormótlan faragványt Oravecz Edittől.

Sümegi Elemért szinte mindenki ismeri, de csak keveset tudunk róla – mondta a díjazottról Molnár Sándor, az Utas és holdvilág antikvárium tulajdonosa. – Csak annyit, hogy Lókúton él a családjával, fut, kerékpározik, a hegedűkészítő és -javító műhelye pedig a Szaléziánum udvarán van. Elemér egy igazi reneszánsz ember.

Nehéz megválni ettől a díjtól – mosolygott Oravecz Edit. – Amikor elindultam vele, beleakadt az ajtóba. Igazatok volt, az elefántyuk szereti az italt. Ha tehetséges lennék és pénzem is volna, filmet készítenék Sümegi Elemérről, turistacsalogatót, annak bizonyítására, hogy így is lehet élni Veszprémben.

A díjazott szerényen jegyezte meg:

Lókúton van egy kis farmunk juhokkal, tyúkokkal, lóval, de elefántyukunk még nincs, ezért most ezt a díjat hazaviszem, hogy lássa, hol lakom, aztán visszahozom Veszprémbe, és a műhelyem sarkába állítom.

Az elefántyuk lába(?) hamarosan betelik, még két díjazott neve kerülhet föl egy-egy kis táblán a furcsa faragványra, aztán csak negyedévenként díjaz valakit a társaság, de az már nem az elefántyukot kapja meg, hanem annak 30 centiméteres, bronzba öntött mását, Lugossy László, az egyik korábbi díjazott alkotását.

Már most szíven ütött az Arany Elefántyuk Vándordíj hiánya, pedig még két díjazott méltó rá, de mégis, márciusban véget ér – mondta Molnár Sándor. – Röhögtünk az elején, majdnem kudarcot is vallott, mert az első kitüntetett elküldött vele a fenébe, aztán, valami sugallat hatására, mégis elfogadta. Valahogy rangot kapott, és TóthLoon azt mondta: figyelj, ezért még veszekedni is fognak! Így is lett, hála az Úrnak!

A galéria bármelyik képre kattintva kinyílik.

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago