Közélet

KÖZGYŰLÉS – Porgának tiszta a lelkiismerete

Hartmann Ferenc képviselő (MSZP) Haverok, buli, szusi? – avagy lehet-e tisztességes az a verseny, ahol a szabályokat alkotó és kiíró is elindulhat? címmel interpellációt nyújtott be Porga Gyula polgármesterhez a közgyűlésen. A témáról mi is írtunk.

A képviselő két kérdést tett föl interpellációjában. Van-e az EKF-programot előkészítő, megvalósító gazdasági társaságoknak a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-nek, a Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft.-nek és az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságoknak bármiféle szabályzatuk a pályázatok kiírására és elbírálására? Ha van szabályzat, indulhatnak-e az önkormányzati cégek igazgatósági, felügyelőbizottsági tagjai, alkalmazottjai, főtanácsadók, tanácsadók, azaz döntés-előkészítők és döntéshozók a közreműködésükkel kiírt pályázatokon?

Az eljárás teljes mértékben etikátlan

– Az elmúlt évtizedben több tízmilliárd forintról döntöttünk törvényes keretek között – kezdte válaszát a polgármester. – A hatóságok semmilyen szabálytalanságot nem állapítottak meg ezekkel a döntésekkel kapcsolatban. Az EKF több mint hetvenmilliárd forintjának elosztásával kapcsolatban is több szinten folyamatos az ellenőrzés. A magas szintű transzparenciát az EKF esetében is elvárjuk. Egy ellenzéki parlamenti képviselő például a legfőbb ügyészhez fordult egy témával kapcsolatban, amit a veszprémi rendőr-főkapitányság vizsgált ki, és nem talált szabálytalanságot. A zrt. több száz, a kft. több tíz beszerzést folytat le. Kérem, ne ilyen szubjektív megközelítéssel foglalkozzunk a témával! Az én lelkiismeretem tiszta.

A szusibár bejárata

– A 2000-es években a veszprémi önkormányzati cégeknek egy lazacos szendvics beszerzéséhez is legalább három ajánlatot kellett kérniük – replikázott Hartmann Ferenc. – Transzparencia? Az ellenzék teljességgel ki van zárva a EKF-cégek irányításából és ellenőrzéséből. Ez nem véletlen, hanem a fideszes városvezetés tudatos döntése. Az eljárás teljes mértékben etikátlan. Nincs értelme nem elfogadni a választ, nota bene a politikai túloldalon mindezek helyénvalóságával egyesek még fennhéjáznak is. A veszprémiek többsége azonban etikátlannak tartja mindezt. Nem véletlenül kértünk az EKF-munkacsoport ülésén az összes beruházásról adatot: hol, mit, miért, mennyiből, mikorra táblázatokat. Remélem megkapjuk!

Játszóterek, EKF-nyitóesemény, LED-csere

A közgyűlés elején leszavazták Gerstmár Ferenc (LMP) indítványát. A képviselő az akkumulátorok előállítására szolgáló üzemek és létesítmények létesítéséről szóló döntésekben való helyi társadalmi részvétel biztosítását szerette volna határozatba foglaltani.

– Föl sem merült, hogy Veszprémben vagy a környékén akkumulátorgyárat építenének – indokolta meg Porga Gyula a népszavazás elvetését. – Veszprémben az ilyen kérdéseket mindig meg szoktuk beszélni a lakossággal. Voltak persze konfliktusok, legutóbb a Gyulafirátóton épülő katonai bázissal kapcsolatban.

Gerstmár Ferenc a Pöltenberg utcai játszótérről is kérdezte a polgármestert, aki azt válaszolta, hogy idén el fog készülni.

– Az EKF-en belül volt egy elkülönített keret, amelyből játszóterek fejlesztését terveztük – mondta. – A forrás viszont kisebb volt, mint az igények. Az idei költségvetésből kiegészítjük az összeget. Erről a költségvetés áprilisi módosításakor döntünk.

Katanics Sándor képviselő (független) Az EKF január 21-ei nyitóeseményének költségeire kérdezett rá.

– A nyitóesemény összköltsége 674 millió forint volt – válaszolt Porga Gyula. – Ebből a vetítések és a világítás 291, a táncprogram 65, a zenei program 30, a protokollmegnyitó 30, a háttérszolgáltatás 44, a technika pedig 214 millió forintba került. A kiegészítő programért, amibe a Verancsics-bábu és három darab fényinstalláció tartozik, 12 millió forintot fizettünk.

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) a LED-csere-programról beszélt. A programra 2531 regisztrációt fogadtak el. Több mint 30 ezer izzót fognak kiosztani több mint hatvanmillió forint értékben.

Egyórás ingyenes parkolás a Vásárcsarnoknál

A parkolási rendelet 2022. szeptemberi módosítását követően jelentősen megváltozott a Vásárcsarnok körüli parkolás. Kereskedők elmondása szerint a megemelt parkolási díj, illetve a szombati díjfizetési kötelezettség bevezetése óta a vásárlók nagy része azért választja a város szélén lévő bevásárló központokat, mivel ott a parkolásért nem kell fizetni. Az egyensúly visszaállítása érdekében a vásárlók részére a Budapest út 8. (volt SZMT-székház) és a Vásárcsarnok körüli parkolók területére egyórás ingyenes parkolást biztosítanának úgy, hogy az első negyedórára a jegyet meg kell váltani. A technikai átálláshoz egy hónap felkészülési időre van szükség, ezért a rendelkezés hatályba lépését május 1-jére tervezik.

Korábban a parkolási övezeten belül bejelentett lakcímmel rendelkező természetes személy nem vásárolhatott kedvezményes lakossági bérletet a munkáltató által kizárólagos használatra biztosított gépjárműre. A módosítással bérletvásárlási lehetőséget kínálnak azoknak a lakóknak, akik nem rendelkeznek saját gépjárművel. A lehetőség kizárólag személygépjárműre érvényes.

Bakonykarszt – még egy lépés az államosítás felé

A polgármester elmondta, hogy ezen a közgyűlésen még mindig nem a Bakonykarszt Zrt. átadásáról kell szavazni, csak az állam javára történő átruházással kapcsolatos megállapodás tartalmáról. Hartmann Ferenc megjegyezte: mégiscsak egy 30 milliárd forint értékű vagyonról van szó:

Képviselőcsoportunk már elmondta, miért nem szabad átadni az államnak ezt a vagyont. Az utóbbi időben egyre több önkormányzat dönt arról, hogy megtartja víziközmű-vagyonát. Ha nem lesz a mi tulajdonunkban a Bakonykarszt Zrt., akkor nem tudunk eleget tenni vízszolgáltatási kötelezettségünknek.

– Zsarolásnak tartom, hogy az állam átveszi tőlünk ezt a céget – tette hozzá Kovács Rajmund képviselő (független). – Ha már a nemváltó óvodásokról tartottak nemzeti konzultációt, akkor erről is kellett volna. Nem gondolom, hogy az állam jó gazda lesz.

– A Bakonykarszt Zrt. eddig is a legmagasabb színvonalon végezte a tevékenységét – reagált Porga Gyula. – A menedzsment marad, ezért bízunk abban, hogy nem csökken a szolgáltatás színvonala.

A fideszes képviselők 11 igen szavazatával végül elfogadták a határozati javaslatot. Az ellenzéki képviselők nemmel szavaztak.

A közgyűlésen szó volt még arról, hogy a V-Busz Kft. régi buszait, összesen 14-et Ukrajnába szállítják humanitárius segélyként. Döntés született Nagy Sándor szobrainak elhelyezéséről a Színházkertben (erről külön írásunkban olvashatnak). A Kálvária-domb északkeleti homorulatában kialakítandó ligetes részt Auer Lipót parknak nevezik el. A zeneiskolával szemben, a Komakút téren épülő kávézó bérleti jogát a Fügefagyi Kft. kapta meg.

A vezető képen a Hartmann Ferenc interpellációjában szereplő objektum. Fotók: a szerző

A térképen pirossal jelölve az Auer Lipót park
Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago