Egyéb

Kosaras autó dőlt a Szentháromság-szobor alakjaira

Kosaras autó dőlt ma kora délután a veszprémi várban az érseki palota előtti Szentháromság-szobor alakjaira. Nyilatkozót a helyszínen nem sikerült találnunk, tudósításunkat a szemtanúkra és a látottakra hagyatkozva állítottuk össze.

Az autó már órákkal korábban járta a Vár utcát, emelőkosarában feltehetően két restaurátorral, akik az épületek falazatát vizsgálták és valószínűleg anyagmintákat vettek. A Szentháromság-szobor mellé érve a jármű szorosan beállt a virágágyás mellé és a kosarat, benne a két emberrel a szoboregyüttes középpontja felé tolta-emelte. Ekkor történt a baj, a kocsi megbillent, a kosár karja fennakadt Nepomuki Szent János figuráján, az egyik férfi kizuhant, a másik meg tudott kapaszkodni, majd kiugrott. Szerencsére mindketten saját lábukon szálltak be a szirénázó rohammentőbe, sérülésük súlyosságáról nincs információnk.

A megérkező tűzoltók egy darus kocsi segítségével emelték le a kosaras kart a szoborról, miközben az autót is négy kerékre állították. Nepomuki Szent János glóriája lecsúszott, a jobb karja letört, a bal kezében tartott kereszt megsérült. A károk pontos felmérése nyilván hamarosan megkezdődik.

Az eredeti szoboregyüttest 1749–1751 között Schmidt Ferenc József szobrász és Walch Tamás kőfaragó mester alkotta meg. Az évszázadok során a követ kikezdte az idő, ami megmaradt a szobrokból, azt a Davidikum udvarán helyezték el. 1992-ben Veszprém testvérvárosa, Bottrop finanszírozta meg a Szentháromság-szobor alakjainak újbóli elkészítését. Egy solymári kőszobrász-restaurátor, Rákos Péter faragta ki bántapusztai puha mészkőből a most látható figurákat.

A megsérült veszprémi Szentháromság-szobor. Fotók: a szerző

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago