Vallás / Egyéb · 2021.07.06.

Kosaras autó dőlt a Szentháromság-szobor alakjaira

Kosaras autó dőlt ma kora délután a veszprémi várban az érseki palota előtti Szentháromság-szobor alakjaira. Nyilatkozót a helyszínen nem sikerült találnunk, tudósításunkat a szemtanúkra és a látottakra hagyatkozva állítottuk össze.

Az autó már órákkal korábban járta a Vár utcát, emelőkosarában feltehetően két restaurátorral, akik az épületek falazatát vizsgálták és valószínűleg anyagmintákat vettek. A Szentháromság-szobor mellé érve a jármű szorosan beállt a virágágyás mellé és a kosarat, benne a két emberrel a szoboregyüttes középpontja felé tolta-emelte. Ekkor történt a baj, a kocsi megbillent, a kosár karja fennakadt Nepomuki Szent János figuráján, az egyik férfi kizuhant, a másik meg tudott kapaszkodni, majd kiugrott. Szerencsére mindketten saját lábukon szálltak be a szirénázó rohammentőbe, sérülésük súlyosságáról nincs információnk.

A megérkező tűzoltók egy darus kocsi segítségével emelték le a kosaras kart a szoborról, miközben az autót is négy kerékre állították. Nepomuki Szent János glóriája lecsúszott, a jobb karja letört, a bal kezében tartott kereszt megsérült. A károk pontos felmérése nyilván hamarosan megkezdődik.

Az eredeti szoboregyüttest 1749–1751 között Schmidt Ferenc József szobrász és Walch Tamás kőfaragó mester alkotta meg. Az évszázadok során a követ kikezdte az idő, ami megmaradt a szobrokból, azt a Davidikum udvarán helyezték el. 1992-ben Veszprém testvérvárosa, Bottrop finanszírozta meg a Szentháromság-szobor alakjainak újbóli elkészítését. Egy solymári kőszobrász-restaurátor, Rákos Péter faragta ki bántapusztai puha mészkőből a most látható figurákat.

A megsérült veszprémi Szentháromság-szobor. Fotók: a szerző


[fbcomments]