Categories: Életmód

KORMÁNYHIVATAL – Folyamatos a strandok vizének minőség-ellenőrzése

Népegészségügyi feladatkörében eljárva folyamatosan ellenőrzi a megye területén lévő fürdőhelyek vízminőségét a Veszprém Megyei Kormányhivatal. A szezon előtt lefolytatott helyszíni szemlék alapján mind a strandok vízminőségét, mind az üzemeltetés feltételeit rendben találták a szakemberek. A nyár folyamán havonta vesznek vízmintát a fürdőhelyeken.

Veszprém megyében a Balatonon 64, a kislődi Hámori-tavon 1, a Nagyteveli víztározón 1, a vinár-marcalgergelyi Joó-tavon szintén 1 ellenőrzött fürdőhely található.

A strandok vízminőségét általában szezononként négyszer vizsgálják az akkreditált laboratóriumokban vízminta alapján. Veszprém megye strandjait a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztálya ellenőrzi. A vízmintavétel mellett a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felülete tiszta-e, tavak esetében fellelhetőek-e nagyobb mennyiségben toxinokat termelő baktériumok.

A fürdővizek minősítése – uniós irányelv alapján – az aktuális és az azt megelőző három év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ hatáskörébe tartozik. Veszprém megye strandjai a 2015–2018-as éveket alapul véve szinte minden esetben kiváló minősítést kaptak.

A részletes elemzés itt megtekinthető:

[stextbox id=”grey”]

A fürdőzéssel kapcsolatos veszélyekről

Hogy a fürdőzés jó szórakozás legyen, és ne váljon tragédia forrásává, érdemes betartani az alábbi tanácsokat:

  • Fürdeni csak kijelölt fürdőhelyeken szabad! A nem engedélyezett helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg, a természetes vizek veszélyesek is lehetnek.
  • Fürdőhelyen soha ne hagyjunk felügyelet nélkül gyermeket!
  • Nem tanácsos közvetlenül étkezés után, teli gyomorral, alkohol, gyógyszer hatása alatt fürdőzni.
  • Ahogy az minden nyáron elhangzik, nem szabad felhevült testtel vízbe ugrani, illetve vigyázni kell a tavak alsóbb vízrétegeinek hideg áramlataira, amelyek ugyanúgy okozhatnak lábgörcsöt, víz alá bukva pedig szívbénulást, mint a hirtelen vízbeugrás.

[/stextbox]

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago