Categories: Kultúra

PETŐFI SZÍNHÁZ – Több mint 110 ezer néző

A hagyományoknak megfelelően ünnepélyesen lezárjuk az évadot, de csak képletesen, hiszen holnaptól folytatjuk a munkát, jön a nyári tájelőadások sorozata, mely során Erdélybe is ellátogatunk és a balatonalmádi Magtárban is táborokat és előadásokat szervezünk – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Veszprémi Petőfi Színház évadzáró társulati ülését Oberfrank Pál igazgató.

Fenntartóként hajlamosak vagyunk arra, hogy minden intézményt a számok alapján értékeljünk, polgármesterként azonban nálam más szempontok kerülnek előtérbe – vélekedett Porga Gyula. – Az az alapvető küldetésem, hogy a veszprémiek jól érezzék magukat ebben a városban, mindent megkapjanak tőle. Ebben akkor vagyunk jók, ha közösségben tudjuk elérni. A városi intézmények, közöttük a Veszprémi Petőfi Színház, nagyon sokat tesznek azért, hogy ebben a közösségben erősek legyünk. A színház csapatjáték, minden siker közös. Az, hogy 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa legyünk, a Veszprémi Petőfi Színház több évtizedes jelenlétének is köszönhető, hiszen ez a szellemiség formálta a veszprémi közösséget. Szükségünk van arra a minőségi jelenlétre, amit ők képviselnek.

A számokat ismertetve Oberfrank Pál elmondta, az évadban 20 088 bérletesük volt.

Eddig 314 előadást tartottunk, amelyeket összesen több mint 110 ezer néző látott, a nyári előadások azonban még előttünk vannak. Ezek a számok megfelelnek a fenntartói elvárásoknak, illetve megfelel annak is, hogy jövőre megmaradjon a „kiemelt vidéki színház” minősítésünk – mondta a színházigazgató. – A gazdasági helyzetünk szilárdnak mondható, a bevételek mellett a 250 millió forintos állami és a 150 millió forint fenntartói támogatás összességében garantálják a működésünket. A TAO változásával kapcsolatban semmilyen veszteség nem éri a színházat, illetve újabb pályázati lehetőségek is nyíltak. Az a rengeteg attrakció, amelyeket bemutattunk az előadások mellett, elengedhetetlen ahhoz, hogy működjünk, ezek egyfajta párbeszédet jelentenek a néző és a színház között, amelyek végső soron újabb érdeklődést, növekvő jegy- és bérleteladásokat generálnak.
Az évad során 24 vendégelőadást fogadtak, illetve 24 alkalommal léptek fel tájelőadáson 18 különböző helyszínen, többek között Erdélyben. Két fesztivált rendeztek, mindegyik országosan nagy visszhangot kapott, emellett több alkalommal bekapcsolódtak a városi programok vérkeringésébe, társadalmi szerepvállalásban vettek részt.

A rekonstrukcióval kapcsolatban az igazgató elmondta, jelenleg a kivitelezési engedélyezési tervek készülnek. A mostani ütemezés szerint egy év múlva, nyár elején költöznek ki az épületből, és a 2022-es év végén jöhetnek vissza a Veszprémi Petőfi Színház felújított épületébe.
Az elmúlt évad összefoglalóját követően elismerések átadásával folytatódott a társulati ülés. A 2018/19-es évadban a Veszprémi Petőfi Színház közönségének szavazata alapján a Petőfi-díj kitüntetettje Oberfrank Pál lett. A társulat színészekre leadott szavazata alapján a Latinovits-díjat Kőrösi Csaba vehette át. A munkatársak szavazatai alapján a Medgyaszay-díjat Szórádi Roland díszítő kapta. Az évad nézője a székesfehérvári Borosné Kocsis Erika lett, aki 99 előadás megtekintésével érte el ezt a címet.
Az évadzáró társulati ülés végén Porga Gyula polgármester a kultúra és a közművelődés területén a veszprémi közönség szolgálatában végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Kellerné Egresi Zsuzsanna részére Pro Meritis-érmet adományozott.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago