Szubjektív

KÖRKÉRDÉS – Menni vagy maradni?

Ön mire neveli a gyermekét? Maradjon itthon, ahogy a szózat mondja: „Hazádnak rendületlenül / Légy híve, oh magyar”, „Itt élned, halnod kell”, mert a nagyvilágban úgysincs számodra más hely? Menni vagy maradni?

Vagy éppen ellenkezőleg arra készíti fel, hogy keressen magának boldogabb helyet a világban, ahol nem mérgezi a napi politika a mindennapokat, nem félemlítik meg, nem nevezik hazaárulónak akkor sem, ha netalántán liberális gondolkodású?

Egyre többször tapasztalom, hogy az egyik szülő angolul beszélget a különben színtiszta magyar családban a gyerekével. Legtöbbször az apák vállalják magukra ezt a furcsa szerepet, hogy bár magyarok, de a nyelvgyakorlás miatt kizárólag angolul kommunikálnak a már négy-öt éves gyerekükkel. Nyilvánvalóan azért, hogy ezzel később megkönnyítsék a külföldi iskoláztatást, illetve munkavállalást.

Az első apa, akit erről megkérdeztem, nagyon elutasító volt, mert szerinte rossz a kérdés, hiszen nem a szülő dönti el, hogy külföldre költözik, vagy itthon marad a gyereke. Majd ha nagykorú lesz, akkor ő maga eldönti, megy, vagy marad.

Igen, abban igaza van, hogy valóban hagyjuk, döntsön a nagykorú, ha eljön az ideje. De azért a nevelésen is sok minden múlik a külső körülmények, a társadalmi, gazdasági helyzet mellett.

Jól tudjuk, a gyermeknevelés olyan hosszú, összetett folyamat, amelyben minden szülői döntés vagy akár gondolat, viselkedés valamiképpen formálja a gyerekek életét és törekvéseit. A saját példánkon keresztül fogékonnyá tesszük őket erre vagy arra. Persze a legjobb szándékkal. Hiszen mindannyiunk célja, hogy jobb és szebb életet teremtsünk nekik, akiket mindenkinél jobban szeretünk. Azt hiszem, nem kell magyaráznom, miért vált ilyen aktuálissá a menni vagy maradni kérdése.

Mindennapi beszélgetések gyakori témája, mi legyen? Irány Bécs, London vagy mindjárt Amerika már egyetem választáskor is? De ki győzi ezt pénzzel? Az átlag magyar család biztosan nem. Akkor diplomával a zsebben világgá menni? S mi lesz, ha jönnek az unokák? Internetes nagyszülők leszünk, akikről azt képzeli az unoka, hogy csak virtuálisan létezünk? S ha megöregszünk, teljesen egyedül maradunk? De ha itthon találnak munkát, akkor miből élnek, hagyják-e őket szabadon élni, gondolkodni, vagy páriák lesznek a saját hazájukban, mert tegyük fel nem értenek egyet a regnáló kurzussal?

Nehéz kérdések ezek és a nézőpontok is nagyon eltérnek. Minden család helyzete egyedi, amelyet olyan tényezők befolyásolnak, mint a gazdasági-politikai helyzet, az oktatási lehetőségek, a személyes tapasztalatok és törekvések.

Lássuk, mit mondanak a „Menni vagy maradni” körkérdésünkben megszólított veszprémiek!  A hozzászólások között mondja el Ön is a véleményét, ha szívesen megosztaná másokkal!

Vezető kép: figyelszram.blog.hu

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago