Szubjektív

HALOTTAK NAPJA – Virágok, búcsúzás, tanácstalanság

November elseje és másodika, a halottak napja nekem a búcsúzásról is szól. Mitől búcsúzunk? Erre a legegyszerűbben egy másik kérdéssel tudnék válaszolni: mitől nem?

– Kezdjünk el búcsúzni – írja Márai hatvanegynéhány évesen a naplójában. Halkan, mint aki nem akar feltűnést kelteni a távozásával. Ezek a november eleji napok nekem a halottaink emléke mellett a búcsúzásról is szólnak. A készülődésről. Mi sem élünk örökké.

Ahogy az egyik régi római sírfelirat mondja: rövid, csalóka az emberi élet, cérnaszálon függ. Ezért élj igazul, vidáman, amíg teheted, és akkor a sírodban sem felejtenek el – tanácsolja az ősi bölcsesség.

Színes krizantémokkal borítjuk be a sírokat

Nem sírunk halottak napja környékén. Inkább útnak indulunk, színes krizantémokkal borítjuk be a sírokat, talán ezzel is elbarikádozva magunkat a haláltól. Napok óta csinosítják a sírokat az asszonyok, kosarakban, biciklin, autóval szállítják ki a virágokat. Egy kis túlzással azt is mondhatnám, szinte vidámak a sírkertek halottak napja idején. Régen nem látott ismerősök, rokonok bukkannak fel, keresik az öreg sírokat, amelyekről lassan lekopnak a betűk.

A gyerekeket nem zavarja a felnőttek tanácstalansága, tévelygése a temetőben, ők itt is tudnak önfeledten futkosni a napsütésben. Sültgesztenye- és dióscukor-árusok telepszenek a temetőkapukba. Egy kis édességgel, némi halloweenbolondsággal oldjuk a szomorúságot.

A gyász végső formája ez a temetőjárási szokás. Lehet arra gondolni, hogy még élünk, és akkor nem fáj annyira ez az egész.

Vezető fotó: Élj igazul, vidáman, amíg teheted, és akkor a sírodban sem felejtenek el – tanácsolja egy régi sírfelirat. Fotók: Veszprém Kukac

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago