Tech

Ismerkedjünk meg alaposabban a cementtel!

Építkezés, alapozás, födém vagy járda betonozása? A cementet nagyon sok dologra használjuk, ám egyáltalán nem mindegy, hogy melyik feladathoz melyik fajtáját választjuk. Ahogy az ilyen jellegű munkáknál, ebben az esetben is nagyon fontos a megfelelő alapanyag.

Éppen ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit is fogunk a csomagoláson belül találni. Tartson velünk, és ismerje meg a cement típusait, valamint azt, hogy mit jelentenek az egyes jelölések!

A minőség mindig elsőrendű szempont

A Józan Kft. cementkínálatából választva ezzel szerencsére nem lesz probléma, hiszen a színvonalas építkezési és felújításhoz szükséges alapanyagok széles választéka mellett még kedvező árakkal is találkozhatunk a webshopban. Így egyszerre bízhatunk a minőségben és vigyázhatunk arra is, hogy ne keverjük magunkat szükségtelen kiadásokba.

A cementek jelölései

A csomagoláson feltüntetett jelölések igen beszédesek a cement esetében, ezért ha ismerjük ezeket, gyerekjáték lesz a kitűzött feladatnak megfelelő anyagot választani.

Az első, ami alapján meg kell különböztetnünk ezeket, az a szabványjelölés, amely egységesen érvényes Európában, a jele pedig a CEM. A mögötte lévő számok az adott cementtípus összetételéről nyújtanak információkat, s eszerint 5 típust különböztetünk meg:

  • CEM I.: Portlandcement
  • CEM II.: Kompozit, összetett portlandcement
  • CEM III.: Kohósalakcement
  • CEM IV.: Puccoláncement
  • CEM V.: Kompozitcement

Gyakorlatilag az első típus tiszta portlandcement, míg a többiben más anyagokat is megtalálunk. Pontosan ez lesz az, ami megkülönbözteti őket egymástól, és meghatározza az alkalmazási területeiket is. Mivel az egyes típusok között még a gyártók alapján is bizonyos különbségeket tapasztalhatunk, ezért nem könnyű választani ezek közül. Érdemes szakértő segítségét igénybe venni a vásárlásnál.

A cementek fajtái

A klinkeren felüli hasznosanyag-mennyiséget a betűk jelölik, az A típusban 5-20%, míg a B típusban 20-35% lesz ez az érték. Az ezt követő betűk mutatják a cement konkrét fajtáját, ahol a betűk több dolgot is jelölhetnek. Például az M a multikompozit, azaz többféle alkotóelemet is tartalmazó cement jele, a P a puccolánt jelöli, a V a pernyecement azonosítására szolgál, az S a kohósalak jele, míg az L arra utal, hogy a termék mészkőliszt hozzáadásával készült.

Szilárdság és megszilárdulási ütem

Azt, hogy milyen szilárdságú anyagot kapunk, a betűk utáni számok jelölik, amelyek lehetnek 32,5, 42,5, 52,5, a legkevésbé szilárdtól egészen a legmagasabb szilárdságúig. Laikusként talán az utóbbit tartanánk alapvetően előnyösnek, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy ez a legridegebb, ugyanakkor legrugalmatlanabb betontípus is, így például vasbeton elemek gyártására alkalmazzák legtöbbször, számos területen pedig ez hátrányként jelentkezik.

A megszilárdulás lehet rapid, vagyis gyors, ennek jele az R, vagy N, azaz normál tempójú is. A gyors szilárddá válás megfontolandó egyes esetekben, de alapvetően jobb nem túlzásba esni, és a normálnál maradni itt is.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago