Kultúra

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA – Tíz helyszínen 25 program

Egy jeggyel tíz helyszínen 25 programmal várja a Múzeumok Éjszakája a veszprémieket és a városunkba látogatókat június 25-én, szombaton.

– A Múzeumok Éjszakája franciaországi kezdeményezés. Húsz évvel ezelőtt indították el Budapesten, és hamarosan csatlakoztak hozzá vidéki városok, köztük Veszprém is – mondta az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója. – A programsorozat a Vass Cipőtár megnyitójával indul, és két másik kiállítással is várjuk a közönséget.

– Az egyik a Négy-szög címet viseli – folytatta Dohnál Szonja művészettörténész, galériavezető, a kiállítás kurátora. – A tárlat az optikai illúzió fogalmát járja körbe Kóródi Zsuzsanna üvegművész, Gáspár György Ferenczy Noémi-díjas üvegművész, Halmi-Horváth István képzőművész és a világhírű Victor Vasarely munkáin keresztül. A kiállítást Keserű Katalin művészettörténész nyitja meg. Lesz egy workshop is, amelyen regisztrációval vehetnek részt az érdeklődők, és Góbi Rita táncművész is föllép a társulatával.


A képen balról jobbra: Grászli Bernadett, Porga Gyula polgármester, Dohnál Szonja és dr. Herth Viktória

– A fogpiszkálótól a komódig, avagy így éltek száz éve a Veszprém megyei arisztokrata családok. Ez a másik összeállításunk címe – vette át a szót dr. Herth Viktória, a kiállítás egyik kurátora, a Művészetek Háza Veszprém igazgatóhelyettese. – Az anyag a Laczkó Dezső Múzeum raktárában állt 1952 óta. Most először válogattunk belőle Sipos Annával, a Laczkó Dezső Múzeum művészettörténészével. A kiállítás az év végéig látogatható lesz a Dubniczay-palota első emeleti termeiben.

A Múzeumok Éjszakája résztvevői ezen kívül bepillanthatnak egy vándor fotográfus munkájába, részt vehetnek tárlatvezetésen egy pohár proseccóval a kezükben, benézhetnek a zenés pop-up kávézóba.

A részletes program hamarosan itt lesz elérhető.

A várban folyó felújítási munkák miatt 2023-ig a Művészetek Háza Veszprém kiállításai csak szombatonként és vasárnaponként látogathatók. A Vass-gyűjtemény és a Csikász Galéria szombatonként 13 órától, a Dubniczay-palota 17 órától 21 óráig. Vasárnaponként mindhárom hely 10-től 20 óráig lesz nyitva.

A vezető képen A fogpiszkálótól a komódig című kiállítás részlete. Fotók: a szerzők

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago